Uutiset

30 suomalaista lähtee sammuttamaan Ruotsin metsäpaloja: "Varustaudumme niin että pärjäämme maanantaihin asti"

Kuusamon apulaispalopäällikkö Ari Virtanen tekee lähtöä Ruotsiin joukkueenjohtajaksi Suomesta metsäpalojen sammutustöissä avustamaan lähtevälle henkilöstölle. Ruotsi hyväksyi myöhään torstai-iltana Suomen tarjoaman avun metsäpalojen sammuttamiseksi.

Suomen pelastushenkilöstö saapuu Keski-Ruotsiin Ljusdaliin alustavan arvion mukaan lauantaiaamuun mennessä. He aloittavat työns mahdollisimman pian perille päästyään.

Suomen pelastusjoukkue on omavarainen eli se huolehtii itse majoittumisesta ja logistiikasta. Ari Virtanen kertoo, että todennäköisesti joukkue nukkuu yöunensa teltoissa. Evästä lähtee mukaan viikonlopun tarpeen verran.

-Olemme varustautuneet niin että pärjäämme maanantaihin asti. Jos virka-apuamme tarvitaan pidempään, todennäköisesti Ruotsi alkaa hoitaa muonitustamme, Ari Virtanen sanoo.

Suomi lähettää Ruotsiin noin 30 henkilöä ja kalustoa, kuten paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja ja maastokelpoisia ajoneuvoja.

Kotimaan sammutustöihin jää valmius

Suomalaiset sammuttajat työskentelevät Ruotsissa noin viikon. Operaation kestoa on kuitenkin mahdollisuus pidentää tilanteen niin vaatiessa.

Pelastusjoukkue kootaan Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan ja Lapin pelastuslaitoksista. Lähtijät on koottu useamman pelastuslaitoksen alueelta normaalin valmiuden ulkopuolelta, kuten vapaavuorosta. Näin valmius vastata mahdollisiin metsä- ja maastopaloihin kotimaassa säilyy.

Parin viimeisen viikon aikana metsäpalojen sammutustyöt ovat pitäneet pelastajat kiireisinä Suomessakin. Vieläkö kotimaasta löytyy pelastusalan ammattilaisia, joita ei väsytä?

-Voin oikeastaan puhua vain oman alueeni, Oulu—Koillismaan henkilöstöstä. Kriisinhallintakeskuksen kanssa on tehty arvio, että meidän alueeltamme on mahdollista lähettää virka-apua, Ari Virtanen kuvailee.

Tekninen tiimi täydentää apujoukkoja

Ruotsiin lähtee sekä pelastuslaitosten henkilöstöä että alueellisia sopimuspalokuntalaisia.

-Ruotsin metsäpaloissa auttaminen on tärkeää kaikilla niillä resursseilla, jotka voimme lähettää vaarantamatta tehokasta metsäpalojen tunnistusta ja sammutusta Suomessa. Toivotan voimia kaikille lähtijöille, sisäministeri Kai Mykkänen sanoo.

Pelastusopiston yhteydessä toimiva, sisäministeriön alainen Kriisinhallintakeskus vastaa Suomen kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta ja toimii Ruotsiin lähetettävän pelastusjoukkueen koordinaattorina ja työnantajana. Kriisinhallintakeskus lähettää joukkueen tueksi myös kolmihenkisen teknisen tiimin, jonka tehtävänä on helpottaa paikan päällä logistiikkaan, viestintään ja hankintoihin liittyviä lisätehtäviä.

-Kansallinen tukielementti on tärkeä, sillä se vapauttaa pelastusjoukkueen keskittymään olennaiseen eli metsäpalon sammuttamiseen, toteaa Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson.

Kriisinhallintakeskus nosti toimintavalmiuttaan jo Ruotsin lähettäessä ensimmäiset kansainväliset avunpyyntönsä varmistaakseen nopean reagointikyvyn, mikäli Ruotsi hyväksyy Suomen tarjouksen avunannosta. Sekä pelastusjoukkue että tukitiimi ovat sitoutuneet 24 tunnin lähtövalmiuteen.

Päivitys 27.7. kello 13.50: Juttuun on lisätty joukkueenjohtajan kommentit.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic