Uutiset Helsinki

300 opiskelijaa, työssäkäyvää ja eläkeläistä joutumassa syytteeseen huumeostoksistaan Silkkitiellä – Poliisi: "Moni hämmästyi kiinnijäämisestä"

Poliisi perkaa parhaillaan ympäri maata tuhansia rikosjuttuja, joissa eri-ikäiset ihmiset ovat käyneet huumekaupoilla pimeän verkon Silkkitie-palvelussa.
Poliisin kuvaa huumelähetyksestä. Kuva: Poliisi Poliisi
Poliisin kuvaa huumelähetyksestä. Kuva: Poliisi Poliisi

Helsingin poliisilta on siirtymässä syyttäjälle noin 300 rikosjuttua pimeässä netissä toimineeseen Silkkitiehen liittyen. Helsingin poliisi tiedotti asiasta keskiviikkoaamuna.

Lähes kaikki jutut koskevat huumausaineiden ostamista.

Rikosnimikkeitä ovat törkeä huumausainerikos, perusmuotoinen huumausainerikos ja dopingrikos. Joukossa on pieni määrä myös ampuma-aserikoksia.

Käyttörikoksista, joissa huumemäärä on pieni, poliisi on jakanut jo sakkorangaistuksia tai huomautuksia.

Ostajat ovat tilanneet pääasiassa postin kautta erilaisia huumeita ja huumaavia lääkkeitä kotiosoitteisiinsa.

Tulli takavarikoi keväällä 2019 Silkkitien verkkopalvelimen. Salatussa tor-verkossa vuosien 2013–2019 aikana toiminut Silkkitienä ja Valhallana tunnettu palvelu oli yksi pitkäikäisimmistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista pimeässä verkossa toimineista huumekauppapaikoista.

Paikan toiminta perustui anonyymiteettiin. Maksuvälineenä toimi virtuaalivaluutta bitcoin,

Bitcoineista jääneet jäljet johtivat kuitenkin viranomaiset huumekauppaa käyneiden todellisten henkilöllisyyksien luokse.

Valtaosa ensikertalaisia

Silkkitiehen liittyviä juttuja on tutkinnassa kaikilla poliisilaitoksilla Suomessa. Rikosepäiltyjä on tuhansia.

Helsingin poliisi selvitti jutut, joiden tapahtumapaikka on Helsinki. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että huumeet tilattiin Helsingin alueella.

– Useat rikoksista epäillyt ovat niin kutsuttuja ensikertalaisia. Valtaosa epäillyistä on syntynyt 1980- ja 1990-luvuilla, mutta joukossa on hyvinkin eri-ikäisiä ihmisiä, kuvailee poliisin tiedotteessa juttuvyyhdin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Jortikka Helsingin poliisilaitokselta.

Kaikki Helsingin alueella epäillyt ovat täysi-ikäisiä. Joukossa on niin opiskelijoita, työikäisiä kuin eläkeläisiäkin.

– Epäiltyjen työ- ja koulutustaustan kirjo on kattava. Nämä epäillyt eivät vastaa stereotyyppistä mielikuvaa kaupungin kaduilla pyörivistä huumeidenkäyttäjistä, kertoo tutkinnanjohtaja.

Kiinnijääminen hämmästytti

Helsingin poliisin tutkimissa jutuissa huumeostot tapahtuivat useiden vuosien aikana. Valtaosa epäillyistä teki useita tilauksia ja vanhimmat niistä tapahtuivat kesällä 2015.

Tätä aiemmat perusmuotoiset huumausainerikokset ovat ehtineet vanhentua.

Poliisin mukaan epäillyt ovat olleet hämmästyneitä poliisin yhteydenotosta.

– Monella on ollut ajatus, ettei anonyymeistä nettihuumekaupoista voi jäädä kiinni. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Jotkut epäillyistä ovat eläneet jo pidemmän aikaa huumeetonta elämää ja ovat harmissaan, kun menneisyys muistuttaa näin itsestään, Jortikka kertoo.

Mahdollisesti työhön tai opiskeluihin vaikuttava merkintä huumerikoksesta huolettaa epäilyjä, jotka poikkeavat monin tavoin perinteisestä katukaupasta aineensa hankkivista käyttäjistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic