Julkaistu: 16.03.2017 02:01

Lupaukset ja todellisuus

Vaalien alla tehdään tietysti hirmu määrä kaikenlaisia lupauksia, jotka lähtevät käsistä todella helposti ja menevät ihan mahdottomiksi. Vaalien jälkeen lupaukset tuppaavat unohtumaan.

Kun tarkastelee puolueiden vaaliohjelmia, niin ne ovat kaikki samansuuntaisia, paitsi perussuomalaisten, joka on. no, populistinen ja siten tunteellinen rationalismin sijaan.

Ohjelmien samankaltaisuuden juju onkin siinä, että toiset uskovat aidosti ohjelmaansa, kun taas toiset vain sanovat, mitä ihmiset haluavat kuulla. Vasemmistoliitto on taistellut samoilla teemoilla kausista toisiin ja seisoo ohjelmansa takana. Se on syytä pitää muistissa.

Yksi syy, miksi olen ehdolla ja miksi minut pitäisi valita, on se, että ymmärrän jarrun ja kaasun eron. Nykyinen neljä vuotta istunut kaupunginhallitus ei ole sitä ymmärtänyt (maamme hallituksesta puhumattakaan). Kaupunginhallitus on kaasu pohjassa valmistautunut soteen tehden tarjouskilpailuja ja laatien sopimuspohjia.

Kokoomuksen ja Keskustan leireistä kantautuu viestejä mielipideosastoille ja päin naamaa, että sote tulee väistämättä. Niin tietäviä ovat forssalaiset poliitikot, että he tuntevat asian ja sisällön paremmin kuin maamme hallitus, joka vieläkin sorvaa mallia tiedostaen, että koko sote voi yhä kaatua.

Vasemmistoliitto minut mukaan lukien on sitä mieltä, että sote on toteutettava, mutta olemme jyrkästi nykyistä mallia vastaan. Keskusta haluaa valtaa ja kokoomus yksityistämistä. Me haluamme, että keskiössä on potilas ja maankattava tasa-arvoinen terveydenhuolto.

Yksityiset toimijat ovat enemmän kuin tervetulleita vahvistamaan palveluita, mutta päävastuu pitää olla julkisella puolella jo ihan demokratian takia. Se on ainoa tapa pitää valta kansalla. Jos me nyt annamme vastuun yksityisille, luovutamme myös mahdollisuudet vaikuttaa terveydenhuoltoon.

Potilas on sotessa unohdettu ja sen on unohtanut myös kaupunginhallitus, joka tekee hätiköityjä ratkaisuja sairaalan puolesta, vaikka soten lopullista muotoa ei tiedä vielä kukaan. Jopa jokuselta demarilta on saanut kuulla, kuinka nykyinen valtuusto ratkaisee sopimukset Pihlajalinnan kanssa ja seuraava valtuusto ratkaisee monitoimitalon tulevaisuuden, jonka selvitystyöhön nykyinen valtuusto myönsi noin 200 000 euroa. Työ teetetään ulkopuolisella konsultilla, eikä alueen tuntevalla asiantuntijalla.

Jarrua tulee painaa silloin, kun ei tiedetä, mitä vastaantulevalla kaistalla on. Kaasua painetaan silloin, kun tiedettään ja halutaan ohittaa hidastavat esteet. Mitään ei ole kiveen hakattu, ennen kuin se on kiveen hakattu – ei edes sopimukset Pihlajalinnan kanssa.

Manu Mäkinen (Vas.)

Julkaistu: 14.08.2017 05:00

Ihmisen käyttäytymisen geneettinen tutkimus ja väittely on vasta alussa koskien impulsiivisaggressiivista käyttäytymistä, jota tutkitaan niin McDermottin menetelmällä kuin myös verikokein. Se koskee MAOA-geeniä DNA:ssa, jonka lyhyempää versiota kutsutaan "taistelijageeniksi."