Julkaistu: 18.03.2017 02:02

Yksikään tavoitteista ei näytä onnistuvan

  • Kirjoittajan mielestä sote-uudistuksessa edetään liian nopeasti. Arkistokuva.

Turha väittää, ettei Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus sallisi alamaisilleen mahdollisuutta kuulluksi tulemiseen. Kuunteleminen onkin jo eri asia.

Suuria toiveita tuskin kannattaa ladata loppusuoralle edenneen terveydenhuolto-uudistuksen valinnanvapausmiinan lausuntokierroksenkaan osalle. Kysymys on sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön Manner-Suomen kunnilta, kuntayhtymiltä, muilta sosiaali-ja terveydenhuollon palvelujen tuottajilta sekä eräiltä muilta toimijoilta pyytämistä lausunnoista asiakkaan valinnanvapautta koskevaan hallituksen esitysluonnokseen.

Demokratiassa vallitsevat periaatteet pakottavat Sipilän kabinetin, niin vastenmielistä kuin se tälle kuin viimeistä päivää tuli hännän alla hosuvalle revohkalle onkin, antamaan edellä mainittujen lisäksi muillekin tahoille tilaisuuden lausuntonsa jättämiseen samaisesta aivoituksesta. Osallistumisaikaa lausuntokierrokselle on 28. kuluvaa maaliskuuta asti.

Joukko sote-uudistuksen, ainakin ministereihimme verrattuna ihan oikeasti tuntevia professoreita varoitti jo lausuntokierroksen höysteeksi valinnanvapausmiinaan ajamisesta. Osansa kritiikistä professorien Yle:lle antamassaan haastattelussa sai, kuten hallituksemme kyseessä ollen taudinkuvaan sopii, uudistuksen kiireellisyydessään epärealistinen aikataulu.

Muina professoritason asiantuntijoiden valinnanvapaudesta esiintuomiin määritelmiin kuuluivat hyppy tuntemattomaan sekä kaaos.

Uudistuksen neljäksi keskeiseksi tavoitteeksi on määritelty perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden vahvistaminen, peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon yhteistyön kehittäminen, eriarvoisuuden vähentäminen sekä kustannusten hillitseminen. Professorien toteamuksen, että yksikään niistä ei näytä onnistuvan, luulisi antavan ajattelun aihetta.

Mutta, asiantuntemuksesta eikä muistakaan järjen äänistä onkeensa ottaminen kuulu nykyministereidemme tyyliin. Se tuli todistetuksi jo, kun Sipilä kumppaneineen survoi sote-aluehallintoällinsä liikkeelle antamatta yltiöideologisissa intohimoissaan mitään arvoa vuosien varrella asiaa pohjustaneiden työryhmien, komiteoiden jne. jne. aikaansaannoksille. Päässä takoi, kuten takoo vieläkin vain, että nykyinen järjestelmämme on romutettava, koska se on a) liian hyvin toimiva, b) liian halpa ja c) kahlitsee liiaksi pörssihaiden ja muiden keinottelijoiden rikastumista yhteisillä verovaroillamme.

Mutta, jos ministerit, niin kyllä täällä paikallistasollakin osataan yksityistämiskiimalle antautua. Terveydenhuollon yhteisyritysviritelmää ajetaan kuin käärmettä pyssyyn mistään varoituksista välittämättä. No, toteuttaahan sekin soteuudistuksemme valinnanvapautta avaamalla jo valmiiksi rahassa piehtaroiville alan konserneille ennen näkemättömät rikastumissaumat rusinoita pullasta poimien.

Erkki Kuronen

Kirjoittaja on forssalainen toimittaja.

Julkaistu: 14.08.2017 05:00

Ihmisen käyttäytymisen geneettinen tutkimus ja väittely on vasta alussa koskien impulsiivisaggressiivista käyttäytymistä, jota tutkitaan niin McDermottin menetelmällä kuin myös verikokein. Se koskee MAOA-geeniä DNA:ssa, jonka lyhyempää versiota kutsutaan "taistelijageeniksi."