Julkaistu: 20.03.2017 17:55

Evira: Brasilian kohulaitoksista tuotu tuhansia kiloja lihaa Suomeen

Suomeen on tuotu alkuvuonna tuhansia kiloja lihaa Brasilian lihaskandaaliin yhdistetyistä laitoksista, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvitystensä pohjalta.

Eviran mukaan alustavasti näyttää siltä, että ongelmalaitoksista on tuotu Suomeen tammi-helmikuussa 3 500 kiloa pakastettua naudanlihaa, 6 000 kiloa tuoretta naudanlihaa ja 9 000 kiloa siipikarjanlihaa.

Toistaiseksi ei tiedetä, onko näissä erissä ollut elintarvikkeeksi kelpaamatonta lihaa.

AFP:n mukaan Brasiliassa on suljettu kolme laitosta ja pidätetty kymmeniä ihmisiä lihaskandaalin takia.

S-ryhmällä brasilialaisfileitä, ei yhteyttä kriisilihaan

SOK kertoo, että S-ryhmän kaupoissa on myytävänä brasilialaista naudan sisä- ja ulkofilettä. Selvityksissä on ilmennyt, ettei kumpaakaan tuotetta ole tullut tutkinnan kohteena olevista brasilialaisyrityksistä. Kaikki selvitykset tuoreen naudanlihan osalta on tehty.

Brasilialaisyritysten epäillään lahjoneen viranomaisia, jotta nämä sallisivat pilaantuneen lihan viennin ulkomaille.

- Meillä on tosiaan kaksi tuotetta ollut. Kumpaakaan ei yhdistetä tähän ongelmaan. Tuotteet eivät ole tulleet näiltä kyseenalaisilta tehtailta, kertoo SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Hänen mukaansa S-ryhmä jatkaa toistaiseksi brasilialaisen sisä- ja ulkofileen myyntiä. Yhtiö jää kuitenkin seuraamaan tilannetta ja tekee päätöksiä myöhemmin.

- Myös meidän oman laadunvalvontamme mukaan kaikki on kunnossa. Näitä kahta tuotetta voi ostaa huoleti.

Kesko lopetti brasilaislihan tuonnin jo aiemmin

Brasilialaista tuoretta broileria S-ryhmä ei ole Alarodun mukaan koskaan myynyt. Brasiliasta epäillään päätyneen salmonellan saastuttamaa broilerinlihaa maailmanmarkkinoille.

Selvityksen alla on yhä lihatuotteita. Lihajalosteet on valmistettu Suomessa, mutta joissakin tuotteissa raaka-aineena on saattanut olla brasilialaista lihaa.

Kesko kertoo havainneensa laadunvalvonnassaan pilaantunutta brasilialaista lihaa jo pari kolme vuotta sitten. Yhtiö ei pystynyt tuolloin erittelemään, oliko ongelma Brasilian päässä vai kuljetuksessa. Konserni päätti lopettaa brasilialaisen lihan tuonnin.

Keskon mukaan yhtiö linjasi, että sen omassa ketjuvalikoimassa painotetaan hyvin vahvasti suomalaista lihaa, ja omissa merkkituotteissa liha on ainoastaan kotimaista.

Yksittäiset kauppiaat ovat kuitenkin voineet ostaa lihaa muilta tukkukauppiailta. Kesko selvittää tilannetta.

Maan suurin lihatukkuri ostaa broileria Brasiliasta

Suomen suurin ulkomaisen lihan tukkukauppa Pan Nordic Meat kertoo tuovansa brasilialaista broilerinlihaa Seara-yhtiöltä, joka on tutkinnan kohteena. Pan Nordicin mukaan tutkinta kohdistuu kuitenkin vain lihajalosteita valmistavaan Searan tytäryhtiöön, eikä Suomeen tuodussa broilerinlihassa ole tavattu salmonellaa tai muita laatuongelmia.

Naudanlihan Pan Nordic ostaa itse tutkimaltaan brasilialaisyritykseltä. Yhtiö ei ole Pan Nordicin mukaan tutkinnan kohteena Brasiliassa. Pan Nordic ostaa kuitenkin EU:n sisämarkkinoilta jonkin verran brasilialaislihaa, jonka alkuperää nyt tarkistetaan.

Julkaistu: 24.01.2018 02:07

Ruotsissa julkaistaan ensi viikolla kirja, joka paljastaa uusia yksityiskohtia 15 vuoden takaisesta palkkamurhasta Vuosaaressa. Vuonna 2003 murhatun Volkan Ünsalin ruumista ei koskaan löydetty, ja teon yksityiskohtia on jäänyt aiemmin pimentoon.