Julkaistu: 14.04.2017 02:02

Pihlajalinna, Hyky ja "vaihtoehtofaktat"

  • Minen vie Hykyn tie?

Forssan äänikuningattaren Kaisa Lepolan toivomus Ylen haastattelussa (10.4.) aikaisempaa sopuisammasta ”joukkuepelistä” uudessa valtuustossa ei taida toteutua, sillä vanhat, valtuutettuja jakavat kiistanaiheet, Pihlajalinna-sopimus ja monitoimikeskushanke, odottavat.

Heti äänestetään siitä, päättääkö vanha valtuusto Pihlajalinnasta vai vasta uusi. Kun ottaa huomioon Kaisa Lepolan huikean äänimäärän ja hänen vahvan viestinsä kampanjassa julkisten sote-palveluiden puolesta, olisi ehdottomasti oikeudenmukaista, että hän myös saisi näyttää suuntaa tulevalle valtuustolle. Siis: ei päätöstä missään tapauksessa vielä, kun ei ole tässä olennaista valinnanvapauslakiakaan eduskunnassa käsitelty.

Kiirettä ei ole, vaikka toisin väitetään. Valitettavasti kaikki tieto Hykystä ja Pihlajalinnasta ei ole ehkä ollut tiedossa – on saatu vain ”vaihtoehtofaktaa”.

Piilossa julkisuudelta on ollut näet se tosiasia, että pörssiyhtiö kiertää sopimuksessa viime vuonna säädettyä lakia. Lain mukaan kunnan tai kuntayhtymän tulee sopimuksiin yksityisen palvelun tuottajan kanssa sisällyttää maakunnan (lakisääteinen järjestämisvastuu) oikeus irtisanoa sopimus vuoden kuluttua sen voimaanastumisesta. Laissa on kuitenkin Pihlajalinnalle tarjoutuva ”reikä”: laki koskee vain niitä sopimuksia, joiden arvo on vähintään 50 % kuntayhtymän käyttömenoista.

Valmiiksi neuvotellun sopimusehdotuksen mukaan se kattaisikin vain 40 % Hykyn viime vuoden menoista! Näin Forssan seudun kunnat sitoisivat kylmästi kolmannen osapuolen eli maakunnan kädet 10 vuodeksi. Sopimuksen riskit ovat valtavat. Oma Hämeen kanssa pitäisi vielä neuvotella kunnolla, kuten Jukka Lindberg toivoi. Ehkä jostakin voitaisiin sentään luopua.

Fakta Hykystä ja sen sairaalan ”sadoista” työpaikkojen menetyksestä terveydenhoitolain seurauksena on puolestaan se, että näin ei ole. Kun koko sairaalan henkilöstö on noin 200 henkeä, on leikkaussalitoiminnassa 10 –15 työntekijää. Hykyssä yhteensä on 1200 hoito- ja muuta henkilöstöä. Ei näistä luvuista oikein millään tule ”satojen” työpaikkojen häviämistä, koska ei sairaalaa olla ”saattohoitoon” viemässä Oma Hämeessäkään.

Varmasti Hykyssä on pohdittu tulevaisuuden uhkia, mutta johtopäätös niistä on ollut liian suoraviivainen ja yksipuolinen: ei muuta kuin Mikko Wirénin kelkkaan mukaan. Samalla alkoi syntyä ”vaihtoehtofaktaa” ja outoa legendaa.

Jyrki Jokinen

Julkaistu: 14.08.2017 05:00

Ihmisen käyttäytymisen geneettinen tutkimus ja väittely on vasta alussa koskien impulsiivisaggressiivista käyttäytymistä, jota tutkitaan niin McDermottin menetelmällä kuin myös verikokein. Se koskee MAOA-geeniä DNA:ssa, jonka lyhyempää versiota kutsutaan "taistelijageeniksi."