Julkaistu: 16.05.2017 19:42

Hallintarekisteriesitys äänestykseen keskiviikkona - ovatko perussuomalaisten kapinaedustajat paikalla?

Eduskunta äänestää kiistellystä hallintarekisteriasiasta keskiviikkona. Kiista on repinyt etenkin perussuomalaisten eduskuntaryhmää.

Oppositiosta pidettiin tiistaina outona sitä, että talousvaliokunnan perussuomalainen puheenjohtaja Kaj Turunen toi vielä samana päivänä kaksi asiaan liittyvää lausumaehdotusta.

Esitys hallintarekisteristä valmisteltiin juuri talousvaliokunnassa.

- Miksi näitä samoja asioita ei edistetty jo valiokuntakäsittelyssä, kysyi muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Yhdellä Turusen lausumista halutaan viestittää hallitukselle, että omistustietojen avoimuus turvattaisiin. Toisella edellytetään, että hallitus valmistelee lainsäädännön, jolla kielletään suomalaisen listaamattoman osakeyhtiön osakkeiden liittäminen ulkomaiseen arvo-osuusjärjestelmään.

Anderssonin mielestä lausumien muotoilusta huomaa, että hallitus näkee itsekin esityksessään epäkohtia.

Hallituksen esitys mahdollistaisi suomalaisomistajalle omistusten hallinnoinnin ulkomaisen hallintarekisterin kautta, jos suomalaisyhtiö laskee osakkeita liikkeelle toisessa EU-maassa.

Oppositio esittää hallituksen esityksen hylkäämistä.

"Mahdollisia rangaistuksia ei ole pohdittu"

Opposition mukaan hallintarekisterikäsittelyssä on ollut useita erikoisia käänteitä, joita ei ole perusteltu. Muun muassa viime viikolla hallitus sopi 50 prosentin ennakonpidätyksestä ulkomailta tuleville suomalaisten yritysten osinkotuloille, joiden saajaa ei ole ilmoitettu verottajalle.

Osa perussuomalaisista pitää ennakonpidätysehdotusta riittämättömänä ehkäisemään veronkierron ja talousrikollisuuden mahdollisuutta. Esitystä ovat avoimesti vastustaneet poliisitaustaiset kansanedustajat Tom Packalén, Veera Ruoho, Mika Raatikainen ja Kari Kulmala.

Nähtäväksi jää, moniko heistä osallistuu äänestykseen keskiviikkona. STT:n tietojen mukaan Raatikainen on paikalla, mutta esimerkiksi Kulmala ei työmatkan vuoksi osallistu äänestykseen. Packalén ja Ruoho ovat keskiviikkona työmatkalla Ruotsissa.

Yle kertoi viime viikolla, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä uhkaa vastustajia ryhmästä erottamisella. Myös STT:n viimeviikkoisten tietojen mukaan yksi kansanedustaja oli vihjaillut vastustajien erottamisella ryhmästä ja jopa puolueesta.

Eduskuntaryhmä käsittelee asiaa ylimääräisessä kokouksessa keskiviikkoaamuna, kertoo ryhmäpuheenjohtaja Toimi Kankaanniemi. Hän sanoi viime viikolla edellyttävänsä, että kaikki kansanedustajat hyväksyvät hallituksen esityksen. Tiistaina hän sanoi STT:lle, että edustajat päättävät itse, miten äänestävät. Ryhmässä ei ole pohdittu mahdollisia rangaistuksia vastustajille.

- Oikeudessakin pitää ensin olla rikos ja sitten vasta mietitään, miten rangaistaan, jos rangaistaan.

Julkaistu: 27.05.2018 12:24

Koripallon NBA:ssa myös länsilohkon loppuottelujoukkue ratkeaa vasta lohkofinaalien seitsemännessä ottelussa. Hallitseva mestari Golden State Warriors tasoitti voitot 3-3:een runnomalla 115-86-voiton Houston Rocketsista.