Julkaistu: 29.05.2017 11:24

Miksi haluamme yrittämään Forssan seudulle?

Minulle on esitetty kysymys, miksi Pihlajalinna haluaa tulla Forssan seudulle ja kuntien kanssa muodostettavaan yhteisyhtiöön. Kysymys on hämmentävä, koska sisällöltään se on käytännössä sama kuin kysymys, miksi Pihlajalinna on ylipäätään olemassa.

16 vuoden kokemuksella ja ulkopuolisten tahojen lukuisten tutkimusten perusteella olemme pystyneet osoittamaan, että yhteiskunnan, potilaan, työntekijöiden ja kuntakumppanien kannalta yksityisen ja julkisen hyvät puolet yhdistävä yhteisyhtiömalli on tuloksiltaan ainutlaatuisen hyvä koko Suomen sote-kentässä.

Sekä oma henkilökohtainen että Pihlajalinnan missio on koko toiminnan ajan ollut osoittaa, että vastakkainasettelun sijaan yksityisen ja julkisen avoin ja luottamuksellinen yhteistyö on selvästi paras tapa tuottaa palveluita. Forssan seutu on meille ainutlaatuinen mahdollisuus vielä aiempaakin voimakkaammin ja suuremmalla väestöpohjalla osoittaa toimintamallin edut. Miksi?

Terveydenhuoltolaki on julkisella puolella muodostamassa päivystys-, vuodeosasto- ja leikkauspalveluiden tyhjiön Turku–Hämeenlinna–Helsinki-kolmioon keskittäessään merkittävän osan sekä Riihimäen, Forssan että Loimaan sairaaloiden palveluita edellä mainittuihin maakuntien keskuksiin. Samalla sosiaali- ja terveydenhuollon ja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen integraatio on vaarassa hajota palvelutuotannon monipuolistuessa valinnan vapauden ja julkisten palveluiden yhtiöittämisen kautta.

Toisaalta vakuutusyhtiöt ostavat merkittävästi palveluita, joita ”perinteiset” yksityissairaalat eivät kykene tuottamaan ja joiden osalta julkisella sektorilla on vuosikymmeniä jatkunut monopoli. Esimerkkeinä ovat vuodeosastolla tapahtuvat tutkimukset ja hoito, vuodeosastolla tapahtuva kuntoutus sekä leikkaukset, joiden jatkohoito vaatii vuodeosastohoitoa.

Forssan seudulle perustettava yhteisyhtiö muodostaa ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää Forssan sairaalassa julkiset ja edellä mainitut yksityiset palvelut sijainnissa, jonka vaikutuspiirissä asuu noin kaksi miljoonaa suomalaista, sekä ottaa ensimmäistä kertaa Suomessa laajalle väestölle käyttöön julkisissa palveluissa uudet viimeisen 5 vuoden aikana kehitetyt digitaaliset palvelut.

Lähipalveluiden ja nykyisten työpaikkojen säilyttämisen lisäksi alueelle muodostuu aivan uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja. Alueen elinvoiman kannalta sairaala on kuin mikä tahansa teollisuuslaitos. Hoitoon tulevat potilaat ja heidän omaisensa tarvitsevat mm. majoitus-, ravitsemus- ja kuljetuspalveluita. Sairaala ja muutkin yhteisyhtiön palvelut tarvitsevat merkittävän määrän alihankkijoita sekä paikkakunnan sote-yhtiöiltä että esimerkiksi kiinteistöhuollon, logistiikan ja ravitsemuksen alueilta. Pihlajalinnan yhteisyhtiöillä on tyypillisesti 50–100 alihankintasopimusta yksityisten, julkisten ja kolmannen sektorin palveluntuottajien kanssa, joista suurin osa on sosiaali- ja terveydenhuollon alalta.

Pihlajalinnasta ja muodostuvasta yhteisyhtiöstä tulee merkittävä asiakas lukuisille sekä toiminnassa oleville että perustettaville uusille paikallisille yrityksille, eikä se ole toiminnallaan uhkaamassa yhtäkään alueella nyt toimivaa sote-yritystä.

Mikko Wirén

hallituksen puheenjohtajaPihlajalinna Oyj

Kommentit

Kiitos vielä kerran Mikko tästä aamun avauksesta!

Olen omantunnon pakosta ottanut kantaa entisenä terveydenhuollon ammattilaisena, 30 vuoden konsulttikokemuksella ja nykyisellä ymmärrykselläni tähän touhuun täällä.

Uutena forssalaisena, ex tamperelaisena toivon, ja vielä ainakin iltaan asti uskon - Järki voittaa!
Mikäli toisin käy, voimme siirtyä kaupunkistatuksesta hakekemaan VUODEN KYLÄ-titteliä vuodelle 2020.

Antti Niemi

Julkaistu: 14.08.2017 05:00

Ihmisen käyttäytymisen geneettinen tutkimus ja väittely on vasta alussa koskien impulsiivisaggressiivista käyttäytymistä, jota tutkitaan niin McDermottin menetelmällä kuin myös verikokein. Se koskee MAOA-geeniä DNA:ssa, jonka lyhyempää versiota kutsutaan "taistelijageeniksi."