Julkaistu: 18.06.2017 05:00

Kuluttaja eksyy korttiviidakkoon

  • Maksukortit ovat tätä päivää.

Nuoruudessani ei ollut kuin kaksi korttia, ajokortti ja viinakortti. Lisäksi tietysti tyhjä pankkikirja. Viinakortti tuli käyttöön vuonna 1944 ja käyttö loppui v.1970. Kortilla voitiin ostaa kaksi pulloa kirkasta ja kaksi pulloa tummaa, esim. Kossua, Pomeranssia, ja tummaa Jallua yhden tähden tai muuten vaan.

Huhut kertovat, että pianaikaan on tulossa muutos viinanostokäytäntöön. Tulossa on uudet kortit. Toki erilaiset kuin vanhat. Se olisi uusi sirullinen Kela-kortti. Se tulisi esittää joka kerta, kun alkoholia ostetaan Alkosta, kaupasta , ravintolasta tai kun viinaa tuodaan maahan. Kun kortinhaltijan ostomäärä ylittyisi THL:n riskirajan, tulisi käyttäjän esim. puolen vuoden verran kerran kuukaudessa käydä maksa-arvokontrollissa sekä sosiaaliviranomaisen haastattelussa.

Viimeisen otannan mukaa suomalaisilla on n. 4 miljoonaa korttia. Mitä virkaa?

Onneksi pankin kassalta vielä saa rahaa omaan käyttöön ainakin Someron Säästöpankista. Muista pankeista en tiedä.

Kaupan kassajonossa on mummeli kasannut ostoksensa nauhalle. Siinä ovat päivän tarpeet. Piimää, ruisleipää, oikeata voita, Hakalan Suomea ja Costa Ricaa. Hän etsii veskastaan maksukorttia. Taisi jäädä kyökkiin pöydälle kun aamulla luin Forssan Lehteä.

Kaivuun jälkeen löytyi nappikukkarosta. Mikä oli numero? Näpyttelee oman syntymäajan. Kone vilkkuu punaista. Jono vaihtaa jalkaa. Muistaa numeron, ukon syntymäaika. Reumasormet hapuilevat pientä näppäimistöä. Väärin meni. Jono kasvaa. Osa vaihtaa jonoa. Onnistui, mutta missä kortti? Mihin hukkui?

Kassa antaa kortin vihastuneelle mummolle ja siirtää kyltin ”seuraava kassa olkaa hyvä”. Mummo kerää ostoksensa Finlaysonin kukkakassiin ottaa rollaattorinsa ja potkii pois.

Pelottaa se aika, joka on lähellä, jolloin käteinen raha poistuu kokonaan käytöstä. Käteen jää vain Musta Pekka -kortit, eikä silläkään ole maksuvalmiutta.

Toisaalta minulle riittää hyvin Veritaksen eläkekortti, kirjastokortti ja ajokortti ainakin vielä. Näillä mennään Ojalanmäkeen asti.

Keijo Wääri

Julkaistu: 14.08.2017 05:00

Ihmisen käyttäytymisen geneettinen tutkimus ja väittely on vasta alussa koskien impulsiivisaggressiivista käyttäytymistä, jota tutkitaan niin McDermottin menetelmällä kuin myös verikokein. Se koskee MAOA-geeniä DNA:ssa, jonka lyhyempää versiota kutsutaan "taistelijageeniksi."