Julkaistu: 17.07.2017 05:00

Itsenäisyyden koivikko

Keskellä Kiipun kylää, neljän tien risteyksessä, on noin sata vuotta sitten istutettu koivikko. En tiedä kenen toimesta. Luulisin, että Lotta-Svärd–Suojeluskunnan. Liekö ainoa tällä alueella?

Alue oli ennen siisti, kolmekertaisen rautalanka-aidan ympäröimä, rauhoitettu alue.

Tieoikaisun yhteydessä katosi aita niin kuin nurkassa ollut palokunnan koppikin.

Nykyään on pystyssä muutama lahoava koivunjytky.

Kauan sitten, noin 50 vuotta aikaa Syrjän Ville pyysi talkoisiin, että pantaisiin se alue kuntoon. Vastasin: En taida keriitä, ku mulla on meininki istuttaa punakaartikuusikko siihen ”Harakkamäkkeen”. Ville taisi ottaa piruiluni tosissaan, kun hoitotalkoot jäivät pitämättä.

Paljon myöhemmin siihen ilmestyi pätkä riukuaitaa, mutta sekin hävisi.

Alue on ollut sata vuotta ”äitiluonnon” hoidossa. ”Äiti” on jo vanha ja kenties kyllästynyt. Piruillessaan on siihen synnyttänyt sekametsän pajuryteikköineen, joka haittaa näkyvyyttäkin risteystä lähestyttäessä.

Kaiken kaikkiaan koivikko nykyisellään kuvastaa Suomen itsenäisyyttä. Ja rumentaa kyläkeskusta, suhtkoht siistiä.

Alkuperäiset koivunjytkyt kuvaavat perussuomalaisia ja sekametsä pakolaisia ja muita ”pakkovastaanotettuja”. Leikki leikkinä, mutta pois pylly tyynyltä!

Eikö nyt olisi aika panna entiseen kuntoon tämä muistokoivikko? Varsinkin kun meistä jokioislaisistakin niin moni joutui verellään puolustamaan Suomen itsenäisyyttä.

”Muistot ei unohtua ei koskaan saa.”

EY

Julkaistu: 25.09.2017 05:30

Kirjoituksessasi (FL 22.9.) arvostelet Meidän Tammelan laskelmia kouluverkon kustannuksista. Ilmeisesti väärinkäsityksen vuoksi viittaamasi uutinen (FL 8.9.) antaa laskelmista kunnian Ilkka Tuoviselle, mutta ilmoitan täten, että laskelmat ovat allekirjoittaneen. Sori vaan, Ilkka.

Julkaistu: 25.09.2017 05:15

Mielestäni tämä tehtävä, minkä kansa on henkilölle suonut, pitäisi edellyttää, että mennään kansamme etu edellä, eikä niin kuin nykyisin toimitaan. Valtaan päässeet ovat ottaneet työkseen kansamme omaisuuden yksityistämisen. Eikä se todellakaan ole kansan edun mukaista toimintaa.

Julkaistu: 24.09.2017 05:15

Kansanedustajia pyritään tapaamaan tarkoituksella ja vaikuttamaan heidän kannanottoihinsa ja viime kädessä eduskunnan päätöksiin. Tätä ulkopuolelta tapahtuvaa kuiskuttelua harrastavat erityisesti taloudellisen eliitin edustajat ja elinkeinoelämän järjestöt.

Julkaistu: 23.09.2017 13:24

Tiedätte varmaan tunteen, kun odottaa kesälomaa pitkän talven jälkeen.

Juuri sellainen innostunut odotus on täyttänyt mieleni viime kuukausien ajan.

Kesä, joka ei monien mielestä oikein koskaan alkanutkaan, oli minulle pisin koskaan. Laskin viikkoja ja päiviä.