Julkaistu: 16.07.2017 19:12

Poliisi käytti asetta kahdesti viikonlopun aikana - vuositasolla tapauksia muutamia kymmeniä

Poliisi käytti viikonlopun aikana asetta virkatehtävässä kahdesti eri puolilla Suomea. Keskimäärin poliisi käyttää ampuma-asetta muutamia kymmeniä kertoja vuodessa, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) selvitys vuodelta 2016.

Vaasassa Pohjanmaan poliisilaitoksen konstaapeli ampui aseistautunutta miestä vatsaan sunnuntain vastaisena yönä. Toisessa tapauksessa luodin jalkaansa sai Helsingin Herttoniemessä uhkaavasti käyttäytynyt mies.

Poliisihallituksen mukaan poliisi saa käyttää asetta vain, kun kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen eikä lievempää keinoa ole käytettävissä.

Vaasan tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisilaitokselta sanoo, että tilanne arvioitiin uhkaavaksi.

Poliisi sai kotihälytystehtävän aamuyöstä yhden aikaan Kotirannan kaupunginosassa sijaitsevaan asuntoon. Poliisi vastassa oli käsiaseella aseistautunut hieman alle 60-vuotias mies. Hän tuli poliisia kohti eikä totellut käskytystä.

- Tilanne oli nopea, ja poliisi joutui käyttämään asetta, Kinnunen sanoo.

Ammutuilla ei hengenvaaraa

Myöskään Herttoniemen lauantaisessa ampumistapauksessa 20-vuotias mies ei totellut poliisin käskytystä. Sivullisia uhkaillut mies juoksi poliisia kohti veitsi kädessä, ja poliisi pysäytti tämän jalkaan ampumalla.

Kummallakaan ammutulla ei poliisin mukaan ole hengenvaaraa.

Helsingissä 20-vuotiaan miehen tapausta tutkitaan nimikkeellä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen.

Vaasassa miehen toimintaa tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena ja ampuma-aserikoksena. Kotihälytyksen aiheuttanutta tilannetta tutkitaan miehen osalta pahoinpitelynä ja laittomana uhkauksena.

Kummassakin tapauksessa poliisin aseenkäytön arvioi valtakunnansyyttäjänvirasto.

Aseenkäyttö vähentynyt selvästi

Polamkin mukaan poliisin aseenkäyttö on vähentynyt huomattavasti vuosikymmenien aikana. Esimerkiksi vuosina 1982-1986 tehdyssä otannassa poliisi ampui yli 550 varoituslaukausta ja 155 kohtilaukausta. Vuosina 2003-2013 poliisilla oli yhteensä 385 aseenkäyttötilannetta, joissa ammuttiin yhteensä 122 laukausta. Lukuun sisältyvät myös varoituslaukaukset.

Aseenkäyttötilanteeksi lasketaan, kun poliisi uhkaa aseella tai ampuu.

Polamkin seurannan mukaan poliisi käyttää voimakeinoja keskimäärin kahdessa kiinniotossa sadasta. Voimakeinoja ovat esimerkiksi fyysinen voimankäyttö sekä etälamauttimen tai poliisikoiran käyttö.

Joka neljännessä tapauksessa voimankäytön kohteena olleella ihmisellä on ollut ase, teräase tai muu väline.

Julkaistu: 26.09.2017 07:03

Viime vuoden syyskuussa Kajaanin Otanmäessä tapahtuneen henkirikoksen oikeuskäsittely jatkuu tänään Rovaniemen hovioikeudessa. Hovioikeuteen tuomiostaan valitti taposta ja törkeästä ryöstöstä lähes 11 vuoden vankeusrangaistukseen tuomittu Ali Qasim Hammood Beni Zaid.

Julkaistu: 26.09.2017 04:34

Etelä-Korea vaatii Yhdysvaltoja auttamaan jännitteiden lieventämisessä Pohjois-Korean kanssa. Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha vaati asiaa Washingtonissa pitämässään puheessa.

Julkaistu: 26.09.2017 04:29

Yhdysvallat varoittaa, että maanantaina pidetty Irakin kurdien itsenäisyysäänestys tulee lisäämään epävakautta. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat on syvästi pettynyt siitä, että Kurdistanin aluehallinto päätti vastustuksesta huolimatta toteuttaa itsenäisyysäänestyksen.

Julkaistu: 26.09.2017 03:37

Miten on mahdollista, että ajokortiton teinipoika päihittää raavaat rallimiehet SM-osakilpailuissa? Miten on mahdollista, että samainen poika voitti vuosia rallin MM-sarjassa ammatikseen ajaneen isänsä jo kymmenvuotiaana?

Julkaistu: 26.09.2017 02:28

Nobel-voittajille jaettavat rahapalkinnot ovat tänä vuonna edellisvuotta suurempia. Asiasta ilmoittaa Nobel-palkintoa rahoittava ja valvova, Tukholmassa päämajaansa pitävä Nobel-säätiö.

Nobelin saajille myönnetään tänä vuonna yhdeksän miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 944 000 euroa.