Julkaistu: 11.08.2017 05:00

Susi lammasten vaatteissa

Fundamentalistinen Minhaj ul-Quran -liike piti Forssan norjalaisessa ystävyyskaupungissa, Sarpsborgissa, 4.-6. elokuuta konferenssin, jonka teemana oli "ekstremismin ja terrorismin ehkäisy” (rights.no 3.8.). Liike itse kannattaa sharialain mukaista kalifaattia kaikkialle.

Pääpuhujaksi oli kutsuttu liikkeen johtaja Tahir ul-Qadri, joka tunnetaan miehenä, joka 80-luvulla taivutteli Pakistanin presidentin Zia ul-Haqin saattamaan voimaan pahamaineisen jumalanpilkkalain. Tämä puhuja on erityisen mielenkiintoinen siksi, että hän antaa videolla oivan esimerkin islamin hyväksymästä valehtelusta ("taqijja”, silloin kun se edesauttaa asianosaista muslimia tai islamia).

Englanninkielisessä puheessaan (2012) länsimaalaisille kuulijoille Qadri väittää olevansa jumalanpilkkalain vastustaja sellaisena, kuin sitä Pakistanissa sovelletaan. Urdunkielisellä videolla (tekstitetty englanniksi) hän kertoo, kuinka juuri hän Allahin apurina sai lain aikaiseksi. Lännelle hän kertoo, että laki ei koske muita kuin muslimeja. Urdunkielisessä versiossa jokainen jumalanpilkkaan syyllistyvä – mies tai nainen, juutalainen, kristitty tai muslimi – on tapettava kuin koira siihen paikkaan (youtube, Tahir Ul-Qadri’s Two Faces).

Norjan maahanmuuttoministeri Sylvi Listhaug oli kutsuttu myös puhujaksi. Hän oli selvillä Qadrin ja liikkeen kaksinaamaisuudesta ja sanoi sen selkeästi:

”Tiedämme kyllä, että nyt liikkuu susia lampaiden vaatteissa. Vaikutusvaltaisia ihmisiä, jotka sanovat julkisesti yhtä ja jotain aivan muuta, kun puhuvat omilleen. Tämä on käynyt ilmi monesti aikaisemmin ja useat lähteet kertovat, että päivän pääpuhujalla on kaksi puheversiota: yksi länsimaalaisille ja yksi omille. Kannattaako pääpuhuja tosiaankin kivitystä rankaisukeinona? Kuolemanrangaistusta jumalanpilkasta? Islamin lain asettamista länsimaiden lakien yläpuolelle? Nämä ovat ristiriidassa norjalaisten ja länsimaalaisten arvojen kanssa. Odotan mielenkiinnolla tulevaa puhetta.” (rights.no 4.8.)

Mielenkiintoista oli myös uutisointi valtamediassa. Norjan television (NRK) uutisissa nähtiin Listhaug puhumassa, mutta Qadrin aiemmasta esiintymisestä vain kuulijoiden odottamia sanoja viljelevä osuus: ”rauha, demokratia, dialogi, suvaitsevaisuus, ihmisoikeudet” jne. Katsojille jäi epäselväksi, mihin Listhaug viittasi puhuessaan ”susista lampaiden vaatteissa” (NRK med fake news - igjen, rights.no 5.8.). Valtalehdistöä ei tilaisuus kiinnostanut.

Suomi on tähän mennessä kunnostautunut islamin kritisoijien hiljentämisessä (ensimmäinen EU-maa, jossa rikospoliisi tutki Muhammed-kuvien julkaisua 2006). On vaikea kuvitella, että suomalainen ministeri sanallakaan kritisoisi islamin 1400-vuotisen valloituksen loppunäytöstä Euroopassa ja Suomessa. Sen sijaan haaveislamin ihannointi jatkuu opetusministeriön ylläpitämällä sivulla (edu.fi/usein/islam).

Helsingin pormestari on ilmeisesti kuullut toisenlaistakin lähdettä, koska hän vastustaa jättimoskeijan rakentamista Helsingin keskustaan.

Timo Helin

Forssa

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.