Julkaistu: 11.08.2017 05:00

Vierrushistoriaa

  • Talvisota olisi voinut päättyä Suomelle vieläkin kohtalokkaammin.

Suomen suuriruhtinaanmaan 1800-luvun autonomia oli Venäjän tsaarien hyväntahtoisuuden varassa.

Jos keisari ei allekirjoittanut esityksiä, ne eivät edenneet. Eli tsaari oli myös Suomessa yksinvaltias. Sortovuosina se koettiin.

Venäläisten varuskuntien väkivaltainen riisuminen aseista 1918 kuuluu satujen joukkoon. Etelä-Pohjanmaalla aseiden luovutus oli vapaaehtoista. Luultavasti Mannerheim neuvotteli asian venäläisten tsaarinmielisten esiupseerien kanssa(?).

"Vapaussota" oli vain vapausota, kun Suomi pääsi venäläisten miehityksestä. Siihen eivät vaikuttaneet niinkään valkoiset suojeluskunnat kuin Saksa, joka Brest-Litovskissa painosti bolsevikit pysymään poissa valtiona Suomen sisällissodasta. Se varmisti vaatimuksensa tulemalla itse valkoisten avuksi.

Noin 50 000 venäläistä ja Itämeren laivasto katsoivat kansalaissotaamme osallistumatta tapahtumiin!

Eräs toinen itsevaltias "yksin" vaikutti siihen, että Suomea ei kokonaan miehitetty 1940 ja 1944. Vaikka Suomen armeija oli 1940 romahtamaisillaan, vaati "Isä Aurinko" vain ns. Pietari Suuren rajoja. Diktaattori ei uskaltanut uhmata Englantia ja Ranskaa(?).

1944 oli taas kysymys Teheranin neuvotteluissa 1943 sovitusta, että Stalin tyytyy Moskovan 1940 rajoihin. Neuvostoliitto ei 1944 ollut matkalla Helsinkiin vaan 1940 rajalle.

Lisänä olivat Petsamon menetys ja todella raskaat sotakorvaukset. Sitä se "Aatun kelkka" merkitsi.

Ei Suomessa monikaan 1941 uskonut, että Suur-Suomi ei olisikaan tulossa.

Kevennykseksi: Marskista ei olisi koskaan tullut Suomen tasavallan presidenttiä, jos Winston Churchill ei olisi ollut sen hyvä kaveri.

Näin se vierrushistoria suurin piirtein kulki. Totta tämäkin.

Matti Viskari, 80

Sotaorpo 1940

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.