Julkaistu: 12.08.2017 05:00

Uudet talouden kyvyt käyttöön

Valtiovarainministeriö varoittaa ilakoimasta nykyisellä talouskasvulla, entiset virkamiesjohtajat vaativat lisää leikkauksia, lyhyen aikavälinen ennusteissa tehdään 1,5 miljardin virhearvioita ja moni sanoo häpeävänsä esiintyä suomalaisena ulkomailla.

Talousihmeestä imbesilliksi alle kymmenessä vuodessa!

Jos taloutemme runkorakenteet luoneet Nokia, Sonera, Digita ja IT-, peli-, musiikki- sekä elokuvateollisuus (= intellectual industry), olisivat saaneet kehittyä suomalaisena symbioosina, olisimmeko pulassa?

Päättäjien osaamattomuus jälkiteollisen ajan haasteissa ja monikansallinen pääoma tekivät suomalaisista näköalattomia. Hyvinvointi tulee satsaamalla sinne missä on katetta ja työn tuottavuutta, ei myymällä tai leikkaamalla sitä.

Moni yhä ihailee vauraiden ylikansallisten brändien statusta ja tasoittaa niiden tietä, vaikka niille tehdyn työn tuottavuus vuotaa ulkomaille!

Olemme moderni siirtomaa tai kansankielellä banaanitasavalta maailman tuottavimmilla sektoreilla.

Uuden talouden kasvuhaluiset yritykset myytiin tai kaadettiin 90-luvun lamassa ja IT-kuplassa. Peliteollisuus osoitti, ettei se ollut kupla.

Esim. äänitetalous on pudonnut monikansallisessa ohjauksessa alle kolmannekseen. Levy-yhtiöiden myynti oli enää 36,7 milj. €, josta 27,5 milj. € tuli suoratoistosta.

Ulkomaiset yhtiöt ovat onnistuneet kaupanporras ohittamalla ja paremmalla markkina- ja neuvotteluvoimalla kasvattamaan jako-osuuttaan sekä saamaan omat tulonsa kasvamaan.

Suomeen jäävä jako-osuus on 25 vuoden ajan pienentynyt ainakin 100 milj. € vuodessa. Monimuotoisen levyteollisuuden vaikutus esiintymistilaisuuksiin on miljarditaloutta, jota nyt kompensoidaan tuhansilla työttömillä ja tulotasojen romahtamisena.

Tekijänoikeuksien suojaamisen tehokeinot olivat tämän vallan väline. Kuitenkin järjetöntä omaisuusjuojaa nauttiva tekijänoikeus on kotimaisessa omistuksessa vakuus- ja omaisuusarvoltaan nolla, joten sillä kilpailemiseen ei voi täällä investoida.

Kulutushalukkuutta, osaamista ja työvoimareserviä on vapaana miljarditolkulla, mutta taiteilijat ja kansa ovat tyhjän päällä!

Erkki Puumalainen

Poptorin toimitusjohtaja

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.