Julkaistu: 24.09.2017 16:08

Sydän pitää liikunnasta, myös patikoinnista auringossa

  • Sydänyhdistyksen jokasyksyinen puistopatikointi saa ihmiset liikkeelle sankoin joukoin. Lenkin lähtöpaikka ja maali sijaitsevat Forssan torilla.

Sunnuntai-aamu, aurinkoa pilvettömältä taivaalta ja reipas kävelylenkki. Siihen vielä ohjattu alkuverryttely ja mehu suorituksen päälle.

Forssan Seudun Sydänyhdistyksen jokasyksyinen puistopatikointi veti jälleen liki 200 eri-ikäistä patikoijaa lenkille Forssan kauniisiin maisemiin. Sunnuntaina hellinyt auringonpaiste oli patikoinnille kuin piste i:n päälle.

-Osallistujamäärä on pyörinyt viime vuosina 200:n molemmin puolin. Viime vuonna osallistujia oli hiukan vähemmän, mutta kelikin oli huono. Tänään taas paistoi aurinko, Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Okslahti kertoo.

Okslahti iloitsi, että patikoinnissa oli mukana kaiken ikäistä väkeä, myös lapsiperheitä.

-Liike on lääkettä, oli sairaus sitten ihan mikä tahansa, Okslahti sanoo.

Myös Sydänliitto muistuttaa, että vaikka sydänsairaudet ilmenevätkin usein vanhemmalla iällä, kannattaa sydämestä pitää huolta kaiken ikäisenä.

 

Puistopatikointi sai aikoinaan alkunsa Maailman Sydänpäivästä, jota vietettiin aina syyskuun viimeisenä sunnuntaina. Korkeammalta taholta tehdyn päätöksen mukaan sydänpäivän ajankohdaksi vakiinnutettiin kuitenkin 29. syyskuuta.

-Kun se on päivämäärään sidottu, vaihtelee viikonpäivä tietysti vuosittain. Meidän voisi olla aika vaikea saada väkeä lenkille vaikka maanantaina - siksi olemmekin jääräpäisesti pitäneet patikoinnin kuun viimeisenä sunnuntaina, Okslahti hymähtää.

Patikoinnin avasi tänä vuonna yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Minna Penttilä. Penttilä piti lenkille lähtijöille torilla myös alkuverryttelyn. Patikoinnin teemana oli tänä vuonna "Sydän pitää liikunnasta."

Lenkkivaihtoehtoja oli perinteiseen tapaan kaksi. Lyhyempi vaihtoehto oli torilta urheilupuiston ja Sortohaan kautta takaisin torille kiertänyt neljän kilometrin patikka.

Pidempää lenkkiä kaipaavat kiersivät Vieremän ja Kaikulan pururadan kautta, jolloin reitille tuli matkaa noin kahdeksan kilometriä.

 

Matkan varrelta löytyi seitsemän Sydänyhdistyksen rastia, joihin vastanneiden kesken yhdistys arpoi yhteistyökumppaneiden tuotepaketteja.

Mitä tulee Maailman Sydänpäivään, vietetään sitä siis tulevana perjantaina. Päivän tavoitteena on lisätä tietoa sydänsairauksista ja kannustaa ihmisiä hyviin elintapoihin.

Päivää juhlitaan viime vuoden tapaan pukeutumalla punaiseen.

Sydänliitto kannustaa pukemaan myös rakennuksia punaiseen, esimerkiksi muuttamalla kohdevaloja värikalvojen avulla punaisiksi.

Kuvia omasta punaisesta tyylistään tai esimerkiksi oman yhdistyksen tempauksesta voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #pukeudupunaiseen. FL

 

Julkaistu: 17.07.2018 16:00

Vaikka lämpimien kelien vuoksi Etelä-Suomen järvi- ja merialueilla sinilevän eli syanobakteerin määrä on ollut viime viikkoina runsasta, Forssan seudulla levää ei ole tällä hetkellä juurikaan.

Julkaistu: 17.07.2018 13:47

Kaupasta ostettavat ruukkusalaatit ja yrtit maistuvat ympäri vuoden, mutta ongelmana on heikko säilyvyys: ruokahävikkiä tulee vääjäämättä, kun kasvit nuupahtavat keveisiin ruukkuihinsa – pahimmassa tapauksessa jo ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Julkaistu: 16.07.2018 18:16
Multiple images

Jos häissä perinteisen valssin tilalla tanssittaisiinkin tango, kappaleen valinta ei olisi lainkaan yksinkertaista. Tanssijoiden ja tangon olisi kohdattava täydellisesti. Valinnan tekisi tunteilla voimakkaasti ladattu tango eikä avioon aikova pari.

Julkaistu: 16.07.2018 16:13
Multiple images

Forssalainen Kati Kettunen huoahtaa, että lämpöä piisaa. Kerrostaloasunnossa lämpö on suunnilleen sama kuin varjossa. Tuulettimet olo- ja makuuhuoneissa auttavat. Sekarotuista Vili-koiraa on toki ulkoilutettava, mutta ei nyt 4 tai 7 kilometrin lenkkejä kuten tavallisesti.