Julkaistu: 26.09.2017 04:34

Etelä-Korea vaatii, ettei jännitteitä Pohjois-Korean kanssa päästetä eskaloitumaan enempää - haluaa USA:n auttavan asiassa

  • Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha. Kuva: EPA

Etelä-Korea vaatii Yhdysvaltoja auttamaan jännitteiden lieventämisessä Pohjois-Korean kanssa. Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha vaati asiaa Washingtonissa pitämässään puheessa.

Etelä-Korean vaatimus tuli sen jälkeen, kun Pohjois-Korea tulkitsi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheet Pohjois-Korean hallinnosta sodanjulistukseksi maata vastaan.

- Trump väitti, että hallintomme ei ole vallassa enää pitkään. Näin hän julisti maallemme sodan, Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-ho sanoi toimittajille New Yorkissa maanantaina Suomen aikaa.

Ministerin mukaan Yhdysvaltojen sodanjulistuksen takia Pohjois-Korealla on oikeus esimerkiksi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneita, vaikka ne eivät olisi vielä maan ilmatilassa.

Etelä-Korean ulkoministeri Kangin mukaan nyt on välttämätöntä, että sekä Etelä-Korea että Yhdysvallat hoitavat kärjistyneen tilanteen välttääkseen jännitteiden eskaloitumisen pidemmälle sekä tahattomat sotilaalliset yhteenotot, jotka Kangin mukaan voivat lähteä hallinnasta nopeasti.

- On erittäin todennäköistä, että Pohjois-Korea provosoi lisää, Kang sanoi puheessaan.

Yhdysvallat on pitänyt Pohjois-Korean väitettä sodanjulistuksesta absurdina. Yhdysvallat myös korosti, ettei millään valtiolla ole oikeutta ampua toisen valtion koneita kansainvälisten vesien yllä.

Yhdysvallat lennätti viikonloppuna pommittajia ja hävittäjiä Pohjois-Korean itärannikon edustalla. Yhdysvaltojen puolustusministeriö sanoi, että lennot olivat osoitus Yhdysvaltojen päättäväisyydestä sekä siitä, että Trumpilla on monia sotilaallisia vaihtoehtoja kukistaa mikä tahansa uhka.

 

 

Julkaistu: 16.07.2018 18:37

Amerikkalaiselta kuulostava mies poistettiin presidentinlinnasta juuri ennen presidenttien yhteisen tiedotustilaisuuden alkua. Paikalla olevan Lännen Median toimittajan mukaan miehellä oli mukanaan jonkinlainen paperilappu, jota hän piti aluksi esillä.