Uutiset

40 asteen kuumuusraja rikki eri puolilla Eurooppaa – ilmastonmuutos pahentaa hellelukemia

Ilmastonmuutos on muuttanut Euroopan hellejaksoja neljä astetta kuumemmiksi kuin sata vuotta sitten. Vuosisadan puolivälissä helteistä tulee 50-asteisia.
Pariisissa rikottiin torstaina vuodelta 1947 peräisin ollut edellinen lämpöennätys, kun lämpömittari kipusi 41 asteeseen. Kuva: IAN LANGSDON
Pariisissa rikottiin torstaina vuodelta 1947 peräisin ollut edellinen lämpöennätys, kun lämpömittari kipusi 41 asteeseen. Kuva: IAN LANGSDON

Eurooppaa on koetellut tällä viikolla kesän toinen helleaalto, jonka kuumin päivä on tänään torstaina.

Pariisissa rikotttiin torstaina kaupungin lämpöennätys, kun mittari kipusi 41 asteeseen. Ranskassa yli 70 prosenttiin maasta ennustettiin torstaille vähintään 40 asteen lämpötilaa.

Belgiassa mitattiin torstaina maan kaikkien aikojen lämpöennätys 40,2 astetta. Raja meni rikki heti sen jälkeen, kun maassa mitattiin keskiviikkona edellinen lämpöennätys 38,9 astetta.

Belgia antoi koko maahan ensimmäistä kertaa punaisen eli korkeimman säävaroituksen helteen takia.

Myös Hollannissa mitattiin torstaina maan historian korkein lämpötila 39,3 astetta.

Britanniaan ennustettiin ennätyksellisen kuumaa, 39-asteista päivää. Asukkaita neuvottiin oleskelemaan sisätiloissa. Junille annettiin kehotus liikennöidä tavallista hitaammin, jotta ne pysyisivät kuumuneilla raiteilla.

”Ongelma ei katoa”

Kovat lämpöaallot ovat seurausta ilmastonmuutoksesta, sanoi Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n tiedottaja Claire Nullis BBC:lle

– Kuten havaitsimme kesäkuussa, helleaaltoja on aiempaa enemmän, ne alkavat aikaisemmin ja lämpötilat ovat korkeampia. Tämä ongelma ei ole katoamassa mihinkään, hän sanoi.

Keski- ja Etelä-Euroopassa oli kesäkuun lopussa helleaalto, joka teki kesäkuusta Euroopassa mittaushistorian lämpimimmän. Kesäkuun lopussa keskilämpötila oli kymmenen astetta tavanomaista korkeampi.

13 ihmistä kuoli välittömästi kuumuuden takia. Heidän joukossaan oli ikääntyneiden lisäksi ulkotöitä tehnyt espanjalainen 17-vuotias poika, joka yritti turhaan lievittää lämpöhalvausoireitaan hyppäämällä uima-altaaseen, kertoi Reuters.

Kesäkuun helleaallon aiheuttama ennenaikaisten kuolemien määrä ei ole vielä tiedossa. Vuoden 2003 helleaallon takia Euroopassa kuoli 70 000 ihmistä, joista noin 15 000 oli ranskalaisia.

Tämän jälkeen Euroopan maat ovat alkaneet varautua helteisiin paremmin jakamalla kansalaisilleen paitsi säävaroituksia, myös ohjeita kuumuudelta suojautumiseen.

Ranskassa mitattiin 28. kesäkuuta maan kaikkien aikojen lämpöennätys, 45,9 astetta, ja maan terveysministeri varoitti kaikkia kansalaisia helteen riskeistä.

Ilmastonmuutos kuumentaa neljä astetta

Yksittäisten säätilojen yhdistäminen ilmastonmuutokseen on monimutkaista, ja vertailun voi tehdä vasta jälkikäteen.

– Kesäkuun helleaallosta tehty kolmen päivän vertailujakso kertoo, että sata vuotta sitten vastaava lämpöaalto olisi ollut Ranskassa nelisen astetta alhaisempi, sanoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Heikki Tuomenvirta Lännen Medialle.

Maapallon keskilämpötila on kohonnut nyt noin asteella verrattuna esiteolliseen aikaan. Samalla helleaalloista on tullut Ranskassa viisi kertaa todennäköisempiä kuin sata vuotta sitten.

Luvassa entisä kuumempaa

Riippuen kasvihuonekaasupitoisuuksien kasvusta, Keski- ja Etelä-Euroopan kesän keskilämpötilat nousevat vuosisadan loppuun mennessä 2–6 astetta.

Vuorokauden korkeimmat lämpötilat nousevat alueella paikallisten, voimistavien tekijöiden takia vielä keskimääräistä nopeammin.

Espanjan, Portugalin, Italian ja Kreikan korkeimmat lämpötilat ovat 47–48 astetta. Jo 2050-luvulla kesät ovat 1–3 astetta nykyistä lämpimämpiä.

– Yksittäinen lämpötila on monesta tekijästä kiinni, mutta Etelä-Euroopassa voidaan vuosisadan puolivälissä mitata hyvinkin 50 asteen lämpötiloja, Tuomenvirta sanoo.

Tieteilijät ovat varoittaneet kasvihuonekaasupäästöjen horjuttavan maapallon ilmastoa peruuttamattomasti.

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö antoi viime vuonna ihmiskunnalle 12 vuotta aikaa välttää ilmastokatastrofi. Samana vuonna päästi ilmakehään pääsi ennätysmäärä, 37,1 miljardia tonnia, hiilidioksidia.

1500-luvun jälkeen Euroopan viisi kuuminta kesää ovat olleet 2000-luvulla, laskee saksalainen ilmastovaikutuksia tutkiva Potsdamin instituutti BBC:n mukaan.

Historian kuumin kesäkuu

Kesäkuu ei ollut ainoastaan Euroopan, vaan koko Maan mittaushistorian lämpimin.

Yhdeksän kymmenestä lämpimimmästä kesäkuusta ovat olleet vuoden 2010 jälkeen. Kahdeksanneksi lämpimin kesäkuu oli vuonna 1998.

Tämän vuoden kesäkuu oli 43. peräkkäinen, jolloin lämpötila oli 1900-luvun kesäkuun keskilämpötilaa korkeampi.

Kesäkuun lämpöennätyksiä lyötiin Aasiassa, Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja valtamerialueilla.

Pohjoisnavalla merialueen jääpeite oli vuoden 2016 jälkeen toiseksi pienin 41 vuoteen.

Lähde: WMO

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti