Uutiset

49 ihmistä on kuollut kahteen moskeijaan tehdyissä iskuissa Uudessa-Seelannissa

Moskeijoihin iskettiin Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa. Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Arden vahvistaa kuolonuhrien määrän.
Masjid Al Noor-moskeijan ulkopuolella nähtiin perjantaina lukuisia ambulansseja ja poliisiautoja Uudessa-Seelannissa. Poliisi on ottanut ampumisista epäiltynä kiinni neljä henkilöä. Kuva: Martin Hunter
Masjid Al Noor-moskeijan ulkopuolella nähtiin perjantaina lukuisia ambulansseja ja poliisiautoja Uudessa-Seelannissa. Poliisi on ottanut ampumisista epäiltynä kiinni neljä henkilöä. Kuva: Martin Hunter

49 ihmistä on kuollut kahteen moskeijaan kohdistuneessa ampumisessa Uudessa-Seelannissa sijaitsevassa Christchurchin kaupungissa. Lisäksi useita kymmeniä ihmisiä on haavoittunut. Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Arden vahvistaa kuolonuhrien määrän. Arden kuvaa ampumisia terrorismiksi. Iskut tapahtuvat perjantaina iltapäivällä paikallista aikaa.

Kuolleita ei ole pystytty tunnistamaan, koskamaan tapahtumapaikat on pidetty suljettuina. Uuteen-Seelantiin on julistettu korkeimman luokan kansallinen hätätila.

Ampumisista kertovat uutistoimisto Reuters sekä sanomalehti The New Zealand Herald-verkkosivuillaan. The New Zealand Heraldin mukaan ampuja lähetti suoraa videota nettiin 17 minuutin ajan.

 

Australian poliisi on tunnistanut ampujan ja kyseessä on 28-vuotias australialainen mies. Ampuja julkaisi verkossa linkin manifestiinsa.

Poliisipäällikkö Mike Bushin mukaan neljä henkeä on pidätetty ampumisiin liittyen. Heistä kolme on miehiä ja yksi nainen. Poliisilla ei ole kuitenkaan varmuutta, että kaikki ampujat olisi saatu kiinni.

Etsinnöissä on löytynyt myös omatekoisia räjähteitä.

Bush sanoi toimittajille olevansa tietoinen siitä, että videoaineistoa Al Noor Moskovan ampumisesta on julkaistu sosiaalisessa mediassa. Poliisi tekee hänen mukaansa kaikkensa saadakseen aineiston poistettua. The New Zealand Heraldin mukaan yksi ampujista on julkaissut manifestin.

 

Poliisi kertoo Facebookissa, että iskut kohdistuivat moskeijoihin Deans Avenuella ja Linwood Avenuella. Poliisi kehotti kaupungin asukkaita pysymään sisätiloissa ja seuraamaan poliisin verkkosivustoa sekä sosiaalista mediaa saadakseen lisätietoja.Viranomaiset kertoivat käyttävänsä kaikkia mahdollisia resursseja tilanteen ratkaisemiseksi.

Sabir Hussain kertoo Stuff.co.nz-verkkosivustolle olleensa rukoilemassa Christchurchin moskeijassa ammunnan alkaessa. Hän pysytteli matalana ja siirtyi pesu- ja varastohuoneeseen. Hän kertoo nähneensä kuolleen miehen ulkopuolella. Hussain pakeni hyppäämällä ikkunasta ulos. Hussain selviytyi piiloutumalla aidan taakse, kunnes poliisi saapui paikalle.

Syed Ahmed kertoo sivustolle nähneensä mustaan moottoripyöräkypärään ja maastoasuun pukeutuneen miehen, joka ampui hänen ystävänsä.

 

”Umpimähkäiseksi” kuvattu ampuminen alkoi ulkopuolelta, jatkui ampujan kävellessä sisälle rakennukseen. Ahmed sanoi uskoneensa, että kaikki paikalla olleet ammutaan. Hän kertoo nähneensä vähintään kahdeksan ihmisen ampumisen mukaan lukien kolme naista ja kaksi hänen ystäväänsä.

Pääministeri Jacinda Ardern sanoi, että kyseessä on yksi Uuden-Seelannin historian synkimmistä päivistä.

 

Uutista päivitetty kauttaaltaan klo 10.40, kuolonuhrien määrä noussut

Uusimmat

Fingerpori

comic