Julkaistu: 07.10.2017 18:21

Kissan arvoa vähätellään yhä

  • Anssi Wesin on ehdottomasti kissaihminen. Hänen mukaansa kissat lohduttavat, kun omistajalla on paha mieli. Kissoilla on myös oma persoonallisuus ja vahva mielipide.
  • Kymmenviikkoinen Sepe tutustui ihmisvilinään ensimmäistä kertaa Urjalan kirjastossa. Omistaja Heli Kurkisuon (takana) mukaan kissa pärjäsi hienosti ihmisten kanssa. Kissailtaan osallistui myös Aino-Maija Jaatinen.

Sydän sulaa, kun neliviikkoinen kissanpentu killittelee nappisilmillään ja päästää suustaan äänen, jota voi vain vaivoin kutsua naukaisuksi.

Urjalan Eläinsuojeluyhdistyksen kissavastaava Heli Kurkisuo on tuonut kolme kissanpentua Urjalan kirjaston Kissailtaan. Samalla hän jakaa tietoa kissojen hoidosta.

Tilaisuuden tarkoituksena on osoittaa kuluvan Eläintenviikon kunniaksi, miten ihana lemmikki kissa on, eikä sitä saa hylätä luontoon, niin kuin liian moni yhä tekee.

-Tänä kesänä minun kauttani on kulkeutunut uuteen kotiin noin 40 kissaa. Tällä hetkellä kotia etsii kuusi kissaa ja kolme etukäteen varattua pentua odottaa luovutusikää. Nuorimpia pentuja pitää syöttää vielä tuttipullolla, Kurkisuo sanoo.

Suurin osa Kurkisuon hoivaan tulevista kissoista on joko villinä syntyneitä tai löytökissoja.

-Yllättävää on se, että yhdeksän kymmenestä kissanomistajasta ei koskaan kysele kissansa perään, jos se katoaa.

 

Kirjastoon tuotujen kissanpentujen ympärille on kokoontunut joukko ihmisiä, jotka eivät voi ymmärtää oman lemmikin hylkäämistä. Heille kissa on yksi perheenjäsenistä. Urjalalaisen Anssi Wesinin mielestä kissa on itse asiassa mukavampi perheenjäsen kuin koira.

-Kissat tulevat aina viereen, kun on huono mieli. Niiden kanssa on myös mukava leikkiä ja ne ilmaisevat mielipiteensä.

Anssin mukaan kissa näyttää mielipiteensä vaikkapa ruokavalinnoissa. Kissalle on turha tarjota jotain, josta se ei pidä.

-Pitää vain kokeilla, mikä ruoka niille kelpaa.

Anssilla on ollut elämänsä aikana kaikkiaan kolme kissaa. Jokainen on ollut oma persoonansa, mutta jokaista Anssi on myös oppinut lukemaan. Hän kertoo ymmärtävänsä kissan viestejä ja sitä, mitä kissa milloinkin haluaa.

Anssi pitää myös koirista ja omistaa viisivuotiaan Jepen.

-Koirat tulevat kuitenkin harvemmin lähelle kuin kissat. Koirat myös haukkuvat ja niitä pitää jatkuvasti komentaa, Anssi pohtii.

 

Kymmenviikkoinen Sepe hyppii narun perässä minne tahansa Luka Anttila lelun ohjaa. Lukaa naurattaa tapa, jolla Sepe kiitää Urjalan kirjaston lattialla. Se on parhaassa leikki-iässä.

-Kissat ovat lempieläimiäni. Niitä voi leikittää, ja ne ovat pehmeitä silittää. Kissat myös kutiavat helposti, nuutajärveläinen Luka tuumaa.

Sepen tarina on samankaltainen kuin monen muunkin kissan. Pentu löytyi ulkoa kymmenen päivän ikäisenä. Se jouduttiin vierottamaan emostaan aivan liian varhain. Elämän hatarasta alusta huolimatta Sepestä näyttää tulevan kelpo kissa, sosiaalinen sylikaveri.

Kaikkien liian varhain emostaan vierotettujen kissojen tarina ei ole yhtä onnellinen. Jotkut kissat eivät opi hallitsemaan kynsiään ja puruvoimaansa.

-Kissaa ei saisi koskaan ottaa alle 12-viikkoisena, Urjalan Eläinsuojeluyhdistyksestä muistutetaan.

-Toisaalta, ei ole myöskään järkevää heti lopettaa liian nuorena vierotettua pentua. Monesta kissasta tulee mainio lemmikki, vaikkei se olekaan saanut olla emonsa luona riittävän pitkään, Heli Kurkisuo jatkaa. FL

Eläintenviikkoa vietetään ensi viikon tiistaihin asti. Tänä vuonna viikon teemana ovat luonnoneläimet.

 

Julkaistu: 17.07.2018 16:00

Vaikka lämpimien kelien vuoksi Etelä-Suomen järvi- ja merialueilla sinilevän eli syanobakteerin määrä on ollut viime viikkoina runsasta, Forssan seudulla levää ei ole tällä hetkellä juurikaan.

Julkaistu: 17.07.2018 13:47

Kaupasta ostettavat ruukkusalaatit ja yrtit maistuvat ympäri vuoden, mutta ongelmana on heikko säilyvyys: ruokahävikkiä tulee vääjäämättä, kun kasvit nuupahtavat keveisiin ruukkuihinsa – pahimmassa tapauksessa jo ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Julkaistu: 16.07.2018 18:16
Multiple images

Jos häissä perinteisen valssin tilalla tanssittaisiinkin tango, kappaleen valinta ei olisi lainkaan yksinkertaista. Tanssijoiden ja tangon olisi kohdattava täydellisesti. Valinnan tekisi tunteilla voimakkaasti ladattu tango eikä avioon aikova pari.

Julkaistu: 16.07.2018 16:13
Multiple images

Forssalainen Kati Kettunen huoahtaa, että lämpöä piisaa. Kerrostaloasunnossa lämpö on suunnilleen sama kuin varjossa. Tuulettimet olo- ja makuuhuoneissa auttavat. Sekarotuista Vili-koiraa on toki ulkoilutettava, mutta ei nyt 4 tai 7 kilometrin lenkkejä kuten tavallisesti.