Julkaistu: 10.10.2017 05:00

Katuasiaa Forssasta

  • Näkymä Rautatienkadun alkupäästä.

Forssassa on paljon hyviä katuja, joita pitkin me paikkakuntalaiset saamme kävellä mielin määrin ja ihan ilmaiseksi. Tai ei sentään ihan ilmaiseksi. Kyllähän useimmat meistä maksavat Forssalle kiinteistöveroa, koska sitä maksaa jokainen, joka omistaa kerrostalo-osakkeen tai miten vaatimattoman kiinteistön, kunhan se vain on Forssan rajojen sisäpuolella.

Kaikki täällä asuvat maksavat myös tuloveronsa Forssaan, olipa kyseessä virkahenkilö, työläinen, taikka eläkeläinen. Kävely ei siis ole näennäisyydestä huolimatta ilmaista.

Rautatienkatu on turhan pitkä nimi pitkälle kadulle, joka alkaa keskeltä Forssaa Loimijoen sillanpielessä olevista liikennevaloista (, joskus tulevaisuudessa kiertoliittymästä). Katu on alkupäästä komeaa paanaa, mutta muuttuu pieneksi ja jatkuu pyörätienä ohi Jokioisten rajan.

Katu ohittaa vierestä entiset Rakennusvalmisteen tehtaat ja sitten raviradan, joten kadun nimi voitaisiin hyvin muuttaa Ratakaduksi, koska rautatietä, edes pätkääkään ei koko Forssasta löydy, eikä ole löytynyt enää vuosikymmeniin. Tästä Ratakadun loppupäästä saisi leventämällä hyvän kadun ja paljon rakennuspaikkoja monenlaisille rakennuksille, kuntien rajalle asti.

Mitä tulee samoista valoista alkavaan yhtä vanhaan Kauppakatuun, niin sen molemmin puolin olevat rakennukset elävät jo elinkaarensa loppupään vuosia. Monille tonteille sopisi paremmin uusi monikerroksinen asuintalo, jossa alakerrassa olisi liikehuoneita.

Kauppakatu voisi oikeastaan jatkua Yhtiönkatuun asti. Onhan kadun lopussa Erkon liikekiinteistöt molemmin puolin katua ja Lahtosen talo, jossa minun autokouluope on aikoinaan asunut. Esko Aaltosen katu -nimen voisi unohtaa ja antaa nimi Forssan Lehden talolle.

Erkki Kaakinen

Forssa

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.