Julkaistu: 10.10.2017 05:00

Hirvien hyödyllisyydestä

Kehotin mielipidekirjoituksessani hirvistä (30.9.) heitä, jotka ovat eri mieltä kanssani tulemaan esiin. Näitä erimielisiä onkin ilmaantunut joitakin, tosin nimimerkin suojassa. Hävettääkö heitä omat mielipiteet?

Nimimerkki Vesalama (FL 6.10.) pelkää, että hirvien poistaminen toisi pedot talojen nurkkiin saalistamaan. Luulen kuitenkin, että pedot viihtyvät parhaiten alueilla, missä niillä on saalistettavaa, kuten hirviä.

Nimimerkki toteaa, että metsästäjät maksavat kaatoluvista valtiolle. Niin he maksavatkin. Tänäkin vuonna arviolta yli 4 miljoonaa euroa. Hirvikolareiden aiheuttamat menetykset ovat kuitenkin luokkaa 60 miljoonaa euroa. Metsätaimistojen hirvituhokorvaukset ovat noin 1,2 miljoonaa euroa. Ne kyllä maksetaan suoraan lupamaksutuloista, jotka ovat noin 4,4 miljoonaa euroa. Maksettavaa jää vielä yli 50 miljoonaa euroa. Tämän summan maksamiseen osallistun minäkin, koska maksan ajoneuvoveroa. Eli vastaukseni hänen kysymykseensä on kyllä.

Nimimerkki Halti (FL 6.10.) väittää, että hirvijahdin hyöty on kansallisesti merkittävä, perustelematta väitettään mitenkään. Kansallisena hyötynä voidaan tietysti pitää sitä, että hirvimetsästykseen osallistuu noin 100 000 henkilöä, joiden voi olettaa saavansa siitä jotain mielihyvää. Monellekohan tuhannelle marjastajalle ja sienestäjälle hirvikärpäset tuottavat vastakkaisia tunteita?

Nimimerkki Höpiskää huviksenne (FL 6.10.) arvostelee mielipiteeni järkevyyttä, esittämättä omaa mielipidettään. Totean hänelle, että mielipide on vain yksi väittämä. Se voi olla oikea tai väärä, järkevä tai tyhmä. Sen tarkoitus on kuitenkin herättää keskustelua asiasta. Jos hyvin käy, löytävät keskustelijat asiaan yhteisen ratkaisun.

Sen toivossa.

Ralf Nordström

Tammela

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.