Julkaistu: 09.10.2017 22:02

Suomen ensimmäinen torninosturi siirtyy Parmalta Forssan kaupungin omistukseen

  • Museonosturin kunnossapidosta vastaa jatkossa Forssan kaupunki.

Forssan kaupunginhallitus päätti maanantaina ottaa vastaan lahjoituksena Parma oy:ltä Suomen ensimmäisen torninosturin, joka on sijoitettu 2-tien varteen Forssalle tärkeän rakennusosateollisuuden maamerkiksi. Samalla museonosturin omistus ja vastuu kunnossapidosta siirtyvät kaupungille.

Museonosturin vihkiäisiä vietettiin 20 vuotta sitten vuoden 1997 syyskuussa Forssan 150-vuotisjuhlien yhteydessä.

 

Museonosturi muistuttaa rakennusosateollisuuden merkittävästä asemasta Forssassa. Humppilassa syntynyt Armas Puolimatka perusti Rakennustoimisto A. Puolimatkan Turkuun vuonna 1947.

Forssassa Puolimatka aloitti toimintansa vuonna 1962 ostamalla laajan teollisuusalueen Pilvenmäeltä. Teollisuustoiminta eriytettiin Rakennusvalmisteelle vuonna 1964.

 

Puolimatka myi yhtiönsä vuonna 1985 Hankkijalle, jolloin Puolimatkalla oli vuoden lopussa Forssassa ja Humppilassa yhteensä noin 1 800 työpaikkaa. Hankkija muutti nimensä Noveraksi ja yhtiö ajautui konkurssiin rakentamisen äkkipysähdyksessä laman myötä vuonna 1992.

Yrityksestä pilkkoitui eri tuotannon osia, joista osalla on edelleen toimintaa Forssassa. Niistä ontelolaattoja ja julkisivuelementtejä valmistava Parma ja ratapölkkyjä valmistava Parma Rail ovat suurimmat. FL

 

Julkaistu: 18.10.2017 05:00

Humppilan entisen kunnanjohtajan Esko Tonterin ja entisen teknisen johtajan Kari Tasalan epäillään toimineen virkavelvollisuutensa vastaisesti vuosina 2012 ja 2013, kun kunta rakennutti omakotitaloa. Näin todetaan valtakunnansyyttäjänviraston syyteharkinnan lopputuloksessa.