Julkaistu: 09.10.2017 22:02

Suomen ensimmäinen torninosturi siirtyy Parmalta Forssan kaupungin omistukseen

  • Museonosturin kunnossapidosta vastaa jatkossa Forssan kaupunki.

Forssan kaupunginhallitus päätti maanantaina ottaa vastaan lahjoituksena Parma oy:ltä Suomen ensimmäisen torninosturin, joka on sijoitettu 2-tien varteen Forssalle tärkeän rakennusosateollisuuden maamerkiksi. Samalla museonosturin omistus ja vastuu kunnossapidosta siirtyvät kaupungille.

Museonosturin vihkiäisiä vietettiin 20 vuotta sitten vuoden 1997 syyskuussa Forssan 150-vuotisjuhlien yhteydessä.

 

Museonosturi muistuttaa rakennusosateollisuuden merkittävästä asemasta Forssassa. Humppilassa syntynyt Armas Puolimatka perusti Rakennustoimisto A. Puolimatkan Turkuun vuonna 1947.

Forssassa Puolimatka aloitti toimintansa vuonna 1962 ostamalla laajan teollisuusalueen Pilvenmäeltä. Teollisuustoiminta eriytettiin Rakennusvalmisteelle vuonna 1964.

 

Puolimatka myi yhtiönsä vuonna 1985 Hankkijalle, jolloin Puolimatkalla oli vuoden lopussa Forssassa ja Humppilassa yhteensä noin 1 800 työpaikkaa. Hankkija muutti nimensä Noveraksi ja yhtiö ajautui konkurssiin rakentamisen äkkipysähdyksessä laman myötä vuonna 1992.

Yrityksestä pilkkoitui eri tuotannon osia, joista osalla on edelleen toimintaa Forssassa. Niistä ontelolaattoja ja julkisivuelementtejä valmistava Parma ja ratapölkkyjä valmistava Parma Rail ovat suurimmat. FL

 

Julkaistu: 16.07.2018 18:16
Multiple images

Jos häissä perinteisen valssin tilalla tanssittaisiinkin tango, kappaleen valinta ei olisi lainkaan yksinkertaista. Tanssijoiden ja tangon olisi kohdattava täydellisesti. Valinnan tekisi tunteilla voimakkaasti ladattu tango eikä avioon aikova pari.

Julkaistu: 16.07.2018 16:13
Multiple images

Forssalainen Kati Kettunen huoahtaa, että lämpöä piisaa. Kerrostaloasunnossa lämpö on suunnilleen sama kuin varjossa. Tuulettimet olo- ja makuuhuoneissa auttavat. Sekarotuista Vili-koiraa on toki ulkoilutettava, mutta ei nyt 4 tai 7 kilometrin lenkkejä kuten tavallisesti.

Julkaistu: 16.07.2018 10:00

Entisaikaan leivät leivottiin omasta leipäjuuresta, joka saattoi kiertää suvussa taikinatiinujen pohjalla jopa satoja vuosia. Nyt leipäjuurta on alettu arvostaa uudestaan, sillä juureen tehty leipä on, no sanalla sanoen: juurevan makuista.

Julkaistu: 15.07.2018 16:18
Multiple images

Tarkka sihti, oikea määrä voimaa ja tietty ranneliike. Reijo Harjulla on renkaan heitto hallussa, vaikka ei lajia kovin usein harjoittelekaan.

-Ei sitä tule muulloin heitettyä kuin näissä kylän omissa kesäjuhlissa. On niitä palkintojakin joskus tullut voitettua, hän paljastaa.