Julkaistu: 12.10.2017 18:47

Suomi pohtii yhä kantaansa Nord Stream 2 -mandaattiin

Suomen hallitus ei ole vielä päättänyt, olisiko se valmis antamaan EU-komissiolle neuvottelumandaatin Nord Stream 2 -kaasuputken toiminnasta.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo STT:lle, että kanta muodostetaan ennen tässä kuussa pidettävää ministerineuvostoa.

Komission pyytämä mandaatti koskee tietyiltä osin putken käyttöä. Tiilikainen toteaa, että komissio ei ole pyytämässä mandaattia, jolla se voisi osallistua keskusteluun siitä, rakennetaanko putkea vai ei.

Suomella ei ole hänen mukaansa putkihankkeeseen poliittisia intohimoja, vaan se tarkastelee rakentamista ympäristökysymyksenä.

Komissaari toivoo mandaatin etenevän tänä vuonna

Suomessa vieraileva EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic toivoo, että komission pyytämä neuvottelumandaatti Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta etenisi vielä tämän vuoden aikana.

Komissio pyysi kesäkuussa jäsenmailta mandaattia neuvotella suunnitteilla olevan Nord Stream 2 -putken käyttöön liittyvistä kysymyksistä Venäjän kanssa. Komissio on perustellut neuvottelumandaattiaan sillä, että se haluaa varmistaa EU:n energialainsäädännön ulottuvan myös meren pohjassa kulkevaan putkiosuuteen. Putkipari kulkisi osittain Venäjän alueella, minkä takia EU-lainsäädäntö ei kaikilta osin päde siihen.

Energiaunionista vastaavan Sefcovicin mukaan mandaatti on parhaillaan asiantuntijatyöryhmässä, joka käy juridista keskustelua asiasta. Hän myöntää odottaneensa, että asia olisi edennyt jo nyt alkusyksystä.

- Asiantuntijoiden on tavattava vielä useamman kerran, Sefcovic arvioi aikataulua.

Työryhmäkäsittelyn jälkeen mandaatti tuodaan jäsenmaiden ministerien eteen. Sefcovic arvioi kesällä, että 13 jäsenmaata tukee neuvottelumandaattia.

- Kun (silloin) esittelin mandaattia ministeritasolla, niin 13 jäsenmaan ministerit aktiivisesti tukivat ehdotuksia, Sefcovic sanoo.

Nord Stream 2 -hankkeen ympärillä on kuitenkin ollut poliittista erimielisyyttä. Torstaina Helsingissä komissaari Sefcovic korosti, että EU:n olisi hyvä muodostaa yhtenäinen kanta Nord Stream -hankkeeseen, mikä helpottaisi mahdollisia neuvotteluja venäläisosapuolen kanssa.

Komissaari kertoi ymmärtäneensä, että Pohjoismaista ja Baltiasta löytyy tahtoa käydä putkihankkeesta yhteisiä neuvotteluja EU:n kautta.

Kaasuputkihanke nousi myös hiljattain esiin, kun energiayhtiö Fortum allekirjoitti E.ONin kanssa sopimuksen 47 prosentin osuuden ostamisesta energiajätti Uniperista. Tämä tuo kytkyn Nord Stream 2:een, sillä Uniper on sitoutunut tietyltä osin rahoittamaan hanketta yhdessä muutaman muun ison länsieurooppalaisen energiayhtiön kanssa.

Julkaistu: 16.07.2018 18:37

Amerikkalaiselta kuulostava mies poistettiin presidentinlinnasta juuri ennen presidenttien yhteisen tiedotustilaisuuden alkua. Paikalla olevan Lännen Median toimittajan mukaan miehellä oli mukanaan jonkinlainen paperilappu, jota hän piti aluksi esillä.