Julkaistu: 13.10.2017 05:00

Kylpyläkaupunki, hyvä titteli Forssalle

Viime tietojen mukaan Forssaan on muuttanut ihmisiä, ruuhka-Suomesta. Heidän kertoman mukaan täällä Forssassa ja sen ympäristössä on paljon kaunista maisemaa ja runsaasti puhdasta ilmaa. Kuitenkin poismuutot ja poisnukkumiset pitävät huolen, että väkiluku ei lisäänny, vaan pikemminkin vähenee.

Oma vaikutuksensa Forssan hiljaiseloon on myös rakennusteollisuuden ja puuvillateollisuuden kahden suuren yrityksen ovien sulkeminen, josta seurauksena on paljon tyhjiä toimitiloja, oikeastaan kolmessa ryppäässä: Rakennusvalmisteen tilat Rautatienkadun vieressä, Kehräämön ja Kutomon tilat viimeistämö ym. rakennuksineen Loimijoen rannoilla molemmin puolin Loimijokea. Nämä kolme teollisuusrypästä ovat vajaakäytössä ja niistä jokainen odottaa sitä päivää, että tulisi joku suuri yritys niiden ostajaksi ja käyttäjäksi.

Neljäs suuri rakennusrypäs on hyvää vauhtia tyhjenemässä. Sen tilojen yrittäjille pidetyssä esittelytilaisuudessa allekirjoittanutkin sai viime viikolla olla mukana. Kyseessä on suuri Forssan kirjapaino Kauppakadun ja Loimijoen välissä.

Jos kuulin oikein, niin esittelykierroksella esittelyn vetäjä Tuukka Aaltonen sanoi lattiapinta-alaa löytyvän yhteensä kolmen omakotitalon tontin verran, elikkä noin 6000 neliömetriä. Tuo neliömäärä muodostuu pienistä huoneista, suurista paino- ja varastosaleista monessa kerroksessa. Uskon, että kahvia ja muita juomia kuluu paljon, ennen kun nuo kaikki tilat on yrityksille myyty tai vuokrattu.

Huonosti nukuttujen öiden ja monen päivän miettimisen jälkeen hoksasin, että siinähän se on: Forssan Kylpylähotellin paikka. Rakennukset seisovat hyvin rakennetuilla perustuksilla Loimijoen rannassa ja toisella puolella on valmis kulkutie, Kauppakatu, keskellä Forssaa.

Vahvasti ja hyvin rakennetuista, monessa kerroksessa olevista tiloista saisi voimakkaasti saneeraamalla komean kylpylähotellin. Alakertaan saisi komean uima-altaan, toiseen kerrokseen voisi sijoittaa saunatilat ja hoitohuoneita. Kolmanteen kerrokseen saisi suuren juhlasali-ravintolan ja kokoontumistiloja. Muihin tiloihin saisi asuntoja hotelli-kylpylävieraille.

Jykevät perustukset ja seinät kantaisivat varmaan parin lisäkerroksen rakentamisen asuntotiloiksi. Korkealla olevista huoneista avautuisi hienot näköalat ympäröivään maanviljelysmaisemaan. Loimijoen molemmille puolille saisi kauniit ja mukavat kävelytiet paikkakuntalaisten ja vieraiden käyttöön.

Kaikki muistavat noin sadan kilomerin päässä olevat Naantalin, Ruissalon ja Ikaalisten kylpylät. Forssan mainonnassa voisi tähän asti käytettyjen tekijöiden lisäksi käyttää komealle kalskahtavaa sanaa: Kylpyläkaupunki. Matkailijat kotimaassa ja ulkomailla tulisivat kilvan katsomaan kaunista, hyvin hoidettua Forssaamme ja sen nähtävyyksiä.

Erkki Kaakinen

Forssa