Julkaistu: 13.10.2017 18:56

Lauantaina sataa, mutta sunnuntaina säästä voi nauttia - tulvat helpottamassa

Sadealue liikkuu Suomen yli itään lauantain aikana, mutta se ei tuota huolia tulva-alueille, kertoo Ilmatieteen laitos. Maan keskiosissa vettä voi sataa kymmenisen milliä, mutta Etelä-Suomessa sateet jäävät muutamiin milleihin. Luoteis-Lapissa sateet voivat tulla lumen sekaisena.

Lounaassa lämpöasteet voivat kohota lauantaina kymmeneen asteeseen, mutta muualla liikutaan 5-10 asteen välillä.

Sunnuntaina on laajalti poutapäivä. Lounaassa ja etelässä voi olla 12-13 astetta lämmintä. Pohjoisessa puolestaan on viileämpää.

150 milliä sadetta

Etelä-Suomen tulvatilanne on helpottamaan päin, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Tulvakeskuksesta.

- Pelloilla on vettä, sille ei enää voi mitään. Akuutit tilanteet, kuten Turun moottoritie, helpottavat pikkuhiljaa. Muutamia taloja on myös kastunut siellä sun täällä. Tällaisia tapauksia ei ainakaan ennen ensi viikkoa pitäisi tulla, Vehviläinen kertoo.

Vehviläisen mukaan ensi viikon kovimmat sateet painottuvat Pohjois-Pohjanmaalle.

- Siellä ei tulvatilanne ole vielä mitenkään akuutti, mutta ainahan se voi muuttua, jos tulee riittävästi sadetta.

- Lokakuun alkupuolella on satanut parhaimmillaan 150 milliä. Näin äkkiseltään miettii, että miten on selvitty näin kuivin jaloin, ettei mitään suurempaa ole tullut, Vehviläinen toteaa.

Kaistat pysyvät suljettuna

Liikenne sujui pääosin jouhevasti Turun moottoritiellä Espoossa perjantaina, eikä tulvavesi kohonnut päivän mittaan, kerrottiin Helsingin tieliikennekeskuksesta.

Liikenneviraston mukaan liikennejärjestelyt pidetään entisellään ainakin ensi viikon, eli molempiin suuntiin on käytössä vain yksi kaista. Koulujen syyslomaviikko kuitenkin vähentää liikennettä.

Tiellä on ollut käytössä yksi kaista kumpaankin suuntaan siitä lähtien, kun tulvavedet valuivat tielle tiistai-illan ja yön aikana Espoossa Kirkkojärvellä sijaitsevan tietyömaan kohdalla.

Liikennevirasto ja Puolustusvoimat ovat rakentaneet tien pientareelle hiekkasäkeistä suojavallin, joka estää veden nousun tielle.

Julkaistu: 19.03.2018 19:59

Liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa 400 euron suuruista hankintatukea sähköavusteisen polkupyörän hankintaan vuosille 2018-21.

Ehdotuksen mukaan tukeen olisivat oikeutettuja yksityishenkilöt ja tukea voisi saada uuden sähköpyörän hankintaan kerran kalenterivuodessa.

Julkaistu: 19.03.2018 19:34

Facebookin osakekurssi on lähtenyt selvään laskuun New Yorkin pörssikaupassa. Yhtiö on joutunut tikunnokkaan viestimien kerrottua mittavasta käyttäjätietojen väärinkäytöstä. Osake oli kaupankäynnin alkaessa viiden prosentin laskussa.