Julkaistu: 14.11.2017 22:29

Porvoossa puukotetun lapsen äiti haki miehelle lähestymiskieltoa myös surmapaikan liepeille - Poliisi kuulusteli lapsensa murhasta epäiltyä ja kahta todistajaa

  • Noin 40-vuotiaan miehen epäillään puukottaneen eilen Porvoon Lyseon puistossa lasta, joka kuoli myöhemmin sairaalassa.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo saaneensa kuulusteltua miehen, jota epäillään kolmivuotiaan lapsensa murhasta. Kuulustelujen jälkeen iltapäivällä poliisi ei kertonut kuulustelun sisällöstä. Poliisi tiedotti kuitenkin aloittavansa miehen vangitsemisoikeudenkäynnin valmistelut.

Epäillyn lisäksi poliisi kuulusteli tänään kahta todistajaa.

Oikeuden asiakirjoista selviää, että vanhemmilla oli meneillään kiista huoltajuudesta. Poliisin mukaan isä oli eilen aamulla hakenut lapsen luvatta kotoa ja vienyt Porvoon Lyseon leikkipuistoon. Siellä noin 40-vuotiaan isän epäillään puukottaneen lastaan, joka kuoli sairaalassa.

Lapsen äiti oli hakenut isälle laajennettua lähestymiskieltoa elokuussa. Siitä ilmenee, että äiti haki kieltoa myös aivan lähelle epäillyn henkirikoksen tekopaikkaa. Lähestymiskieltohakemus koskee sekä äitiä että heidän yhteistä lastaan, ja sen käsittely on ollut käräjillä kesken.

Äiti haki kellon ympäri ulottuvaa lähestymiskieltoa hänen ja lapsen kotiin sitä ympäröivine katualueineen, samoin kuin turvakodin ympäristöön. Lisäksi hän haki aamusta iltaan ja suurimman osan viikkoa kattavaa lähestymiskieltoa työpaikalleen ja lapsen päiväkotiin niitä ympäröivine katualueineen. Äidin työpaikka sijaitsee lähellä Lyseon leikkipuistoa.

STT:n käräjäoikeudesta saaman tiedon mukaan poliisi oli määrännyt miehelle naisen pyytämän väliaikaisen lähestymiskiellon. Käräjäoikeuden asiakirjoista ei kuitenkaan ilmene, onko väliaikainen lähestymiskielto saatu annetuksi miehelle tiedoksi.

Nainen pyysi kieltoa väliaikaisena ennen asian lopullista ratkaisemista.

Huoltajuuskiista ollut käräjillä

Syyskuussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi ratkaisunsa lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevassa asiassa, mutta päätös ei ole lainvoimainen, sillä siitä on valitettu hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden ei-lainvoimaisessa ratkaisussa lapsi määrättiin äitinsä huoltoon. Isälle määrättiin oikeus tavata lastaan valvotusti. Lapsi asui entuudestaan äitinsä kanssa, ja isä oli häädetty parin yhteisestä kodista alkuvuodesta. Isä olisi halunnut, että lapsi jää vanhempiensa yhteishuoltoon.

Lapsen äiti on kertonut, että oli elokuussa ennen oikeuden istuntoa saanut miehen sukulaisen välittämän tiedon, jonka mukaan mies on uhannut tappaa naisen, itsensä ja heidän tyttärensä, ellei käräjäoikeuden ratkaisu miellyttäisi häntä. Mies on kiistänyt uhkauksen.

Oikeudessa todisteena esitetyssä tekstiviestissä miehen veli oli varoittanut naista veljestään ja suositellut vaihtamaan asunnon lukot. Nainen myös kertoi, että mies oli joskus lyönyt lasta käsille ja pakaroille.

Mies muun muassa kertoi, että on elänyt vaikeaa aikaa eron, riitojen ja työttömyyden takia. Lapsen turvallisuus ei hänen mukaansa kuitenkaan ollut uhattuna, vaan hän haluaa olla hyvä isä lapsilleen.

Oikeus piti näyttöä tappouhkauksesta epämääräisenä

Käräjäoikeus katsoi syyskuussa, että näyttö tappouhkauksesta jäi epämääräiseksi. Siitä oli toisen käden tietoa tai kuulopuheita, ja mies itse kertoi väsyneenä sanoneensa kaikkea "hölmöä".

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei vanhempien välillä ollut luottamusta eivätkä nämä kyenneet yhdessä päättämään lapsen asioista. Mies oli käyttäytynyt omavaltaisesti; hän oli pitänyt lasta toistuvasti luonaan vastoin äidin tahtoa ja vienyt lapsen luvatta maasta. Mies oli kesällä hankkinut lapselle passin salaa tämän äidiltä ja vienyt lapsen Karibialle kotiseudulleen. Miehen mukaan kyse oli lomamatkasta.

Lapsen tilanne oli jo jonkin aikaa ollut sellainen, että siitä kantoivat huolta kolmannet osapuolet sekä viranomaiset. Lapsesta oli tehty lastensuojeluilmoituksia, ja esimerkiksi poliisin lausunnon mukaan naisen osoitteessa oli kevättalvella tarvittu kolme kertaa poliisia.

Oikeus kuitenkin totesi, että isällä ja lapsella on hyvät ja läheiset välit ja määräsi isälle valvotun tapaamisoikeuden.

Lähestymiskieltohakemuksessaan nainen kertoo, että oli joutunut hakeutumaan tappouhkauksen takia lapsen kanssa turvakotiin. Nainen vetoaa miehen aiempaan uhkaavaan käytökseen ja katsoo, että uhkausta tulee pitää erittäin vakavasti otettuna.

Huoltajuuskiistaa koskevista asiakirjoista ilmenee, että lapsen äiti ja murhasta epäilty mies ovat entinen avopari.

Murhasta epäilty isä on poliisin kertoman mukaan Ranskan kansalainen. Hänet tuomittiin alkuvuonna käräjillä 30 päivän ehdolliseen vankeuteen toisen, teini-ikäisen tyttärensä kolmesta pahoinpitelystä vuodelta 2015. Vanhemmalla tyttärellä on eri äiti.

Julkaistu: 18.02.2018 10:30

Suomen nelikko hiihti ennakko-odotuksiin nähden vahvan kilpailun miesten 4x10 kilometrin olympiaviestissä. Nelikko Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen, Matti Heikkinen ja Lari Lehtonen sijoittui neljänneksi häviten olympiakultaa juhlineelle Norjalle 1.40,5 minuuttia.

Julkaistu: 18.02.2018 09:31

Etelä-Suomesta alkaneiden hiihtolomien ensimmäisen viikonlopun menoliikenne ei tuonut merkittäviä ruuhkia maanteille, arvioidaan valtakunnallisesta tieliikennekeskuksesta Tampereelta. Tieliikennekeskuksen mukaan teiden lomaliikenne on ollut jopa ennustettua vaisumpaa.

Julkaistu: 18.02.2018 08:10

Naisleijonien voima kumpuaa nyt yhä enemmän joukkueen ytimestä, pelaajista. Päävalmentaja Pasi Mustonen sanoo jättäytyvänsä taka-alalle ja antaa pelaajiensa hoitaa homman. Ja se homma on Yhdysvaltojen voittaminen olympialaisten välierässä maanantaina.