Julkaistu: 04.12.2017 05:00

Arvopohja

Toivoin, että hallituskriisin yhteydessä mainittu "arvopohja" olisi aloittanut keskustelun arvoistamme. Kyseessä oli kuitenkin ilmeisesti vain huitaisu ylevällä moraalilla ilman selittelyä. Euroopassa pelattiin tällaisilla kivettyneillä moraalisäännöillä vielä ennen valistusaikaa ja islamissa tänä päivänä: Homot heitetään katolta, koska niin kuuluu tehdä. Sitten keksittiin järki ja etiikka.

Eurooppalaisen yhteiskunnan säännöt perustuvat yhteisiin sopimuksiin, jotka solmitaan (useimmiten) järkisyin (eikä esim. "jumalan tahdolla") enemmistöpäätöksillä.

Mielipidetiedustelujen mukaan Euroopalla on suuri demokratiavaje ainakin maahanmuuttoasiassa. Yli 40 vuoden kokemus on saanut suurimman osan eurooppalaisia vastustamaan avointen ovien Schengeniä ja maahanmuuttoa muslimimaista. Merkel ja jopa Ruotsin päättäjät tunnustavat monikulttuurisen haaveen epäonnistumisen. Kaikki väitteet länsimaiden ulkopuolelta tulevan maahanmuuton taloudellisista hyödyistä on kumottu.

Kotoutuminen länsimaiseen yhteiskuntaan ja sen arvoihin on huonointa toisessa ja kolmannessa polvessa. Siellä on ajattelu radikaaleinta. Rinnakkaisyhteiskunnat ovat saaneet ranskalaiset ehdottamaan erityisten muslimialueiden perustamista Ranskan maaperälle sisällissodan välttämiseksi. Ruotsi kuvittelee vielä voivansa palauttaa no go -alueensa Ruotsin lain piiriin. Erityisesti tyttöjen ja naisten turvallinen elinpiiri surkastuu keskiaikaisen ihmiskäsityksen uskonnon puristuksessa.

Hätää kärsivän auttaminen on suomalainen ja eurooppalainen arvo. Koska auttamiseen käytettävissä olevat varat ovat rajalliset, joudutaan tekemään valintoja. Valintoja ohjaavat arvot. Presidentin ja hallituksen arvojen mukaista oli ja on päästää muslimimiehet maahan turvapaikanhakijoiksi, vaikka seuraukset tiedetään. Sipilähän sanoi Turun terroriteon jälkeen A-studiossa, että "me kyllä tiesimme, ettei kaikilla tulijoilla ole puhtaita jauhoja pussissa".

Mitkä arvot ohjasivat päättäjiämme heidän ratkaisussaan? Vai oliko tarkoitus vain taas kerran näyttää luokan kilteimmän oppilaan mallia EU:ssa? Joka tapauksessa nykyisellä arvopohjalla on aiheutettu suurta vahinkoa maallemme ja sen tuleville sukupolville.

Toisenlainen arvopohja pitäisi omien kansalaisten turvallisuutta ja yhteiskunnan eheyttä tärkeimpinä arvoina. Auttaminen voidaan toteuttaa toisinkin. Muslimimaat Afrikassa ja muualla tarvitsisivat ennen kaikkea syntyvyyden säännöstelyohjelman. Todellisia autettavia ovat tytöt ja naiset, jotka valtauskonnon perusteella ovat alinta kastia. Kuten Koraani sanoo: "Jumala ei antanut kaikille tasapuolisesti".

Massamuuton hinta on myös euroina kova. Britannian maahanmuuttoministerin laskun mukaan 3000 maassa olevan pakolaisen hinnalla olisi autettu 100 000 lasta kehitysmaissa (document.nk 25.11.). Suomeen saapuneen 32 000 tp-hakijan hinnalla olisi näin laskien autettu vähintään miljoonaa lasta. Arvovalinta.

Timo Helin

Forssa