Julkaistu: 07.12.2017 10:00

Lapsiystävällinen kunta tunnustus Forssalle - juhla torilla puolenpäivän aikaan

  • Lapset ovat juhlineet Forssan torilla useasti - tänään on vuorossa Lapsiystävällisyys -juhla. Kuva viime kesältä Hevisauruksen konsertista. KUVA: Lassi Puhtimäki

Unicef myönsi Forssan kaupungille Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen tänään Tölön koululla.

Forssa on seitsemäs kunta Suomessa, jolle tunnustus myönnetään. Tunnustus on voimassa kaksi vuotta. Sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkamista.

Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja Unicefin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Mallissa kunta sitoutuu edistämään lapsen oikeuksia kunnan päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa.

Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti kunnan asukkaina.

Suomen Unicefin asiantuntijan Sanna Koskisen mukaan Forssassa on tehty pitkäjänteistä työtä kunnan lapsiystävällisyyden edistämiseksi. Kaupungissa hyödynnetään esimerkillisesti lasten ja nuorten tietämystä omasta arjestaan.

Kaupungin kasvatus ja opetuspäällikön Tiina Kemppaisen mukaan Forssassa tehdään töitä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

-Lasten Forssa on koko kaupungin asia. Haluamme jatkossa lisätä erityisesti lasten osallisuutta, edistää aikuisten lapsiystävällistä toimintakulttuuria sekä tukea kolmannen sektorin aktiivisia lapsiystävällisyystoimia, Kemppainen sanoo.

Puolenpäivän aikaan torilla järjestetään Lapsiystävällisyys -juhla. Paikalle tulee noin 500 eskarilaista ja 1.-2. luokkalaista. Avauspuheen pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä. FL

 

Kommentit

Yhteistyö vaatii aikaa ja kykyä kuulla ja ymmärtää erilaisia näkökulmia. Sitä voisi olla enemmänkin. Mutta hyvä näinkin. Ihanat lapset!

No mitä on lapsen oikeuksien edistämiseksi tehty tuon uutisen jälkeen? On varmaan liian rohkea toive, mutta olisihan se huippua jos noita maailman tärkeimpiä ihmisoikeuksia olisi alettu avata niille kelle ne kuuluvat;lapsille itselleen. Kouluissa kuuluisi ehdottomasti opettaa mistä tuota lapsiystävällisyyttä ammennetaan. Forssa voisi näyttää mallia muulle Suomelle opettamalla lapsille näiden oikeudet, sekä mitä lapsilähtöisyys tuon oikeuden sisällä merkitsee. Miten hienoa olisi kun forssalaiset lapset tiedostaisivat olevansa yksilöinä tärkeitä, ja tulisivat aidosti kuulluksi itseään koskevissa päätöksissä. Lapsen osallistaminen, sekä tämän oikeuksiin lapsilähtöisesti vastaaminen kasvattaisi lapsista yhteiskunnan aktiivisia jäseniä-palvelu siis myös demokratian vaalimiselle.

Tämä kaikki on tietenkin iso haaste lasten kanssa työskenteleville. Huutoon lapsiystävällisyydestä kun pitää tietenkin vastata. Tyhjäksi jäävät julistuksenomaiset teemat tuottavat vain pettymyksiä. Vaatii viisasta nöyryyttä ottaa lapsen oikeudet kaikessa lapsityössä aidosti toimintaa määrääväksi ohjeeksi. Pidetään peukkuja että viisautta löytyy!

Julkaistu: 23.05.2018 17:03

Forssan vesihuoltoliikelaitoksen käyttöpäällikkö Jaana Komu sanoo saneeraustöiden valmistuvan kesäkuun aikana. Kevyen liikenteen väylä pysyy kiinni töiden valmistumiseen saakka.

Jätevesipumppaamosta poistetaan kaksi jätelietettä nostanutta ruuvia. Ne korvataan neljällä pumpulla.

Julkaistu: 23.05.2018 15:04

Kevään toistaiseksi suurin lintuharvinaisuus havaittiin tiistai-iltana Hämeenlinnassa, kun aivan Lammin keskustan tuntumasta löytyi puussa torkkuva kyläpöllönen. Huippuharvinainen eteläeurooppalainen lintuvieras on nähty vain kerran aiemmin Suomessa, ja silloinkin Hämeenlinnassa.