Julkaistu: 09.12.2017 16:46

Maatalouden lisäbudjettirahat yhä Brysselin harkinnassa - ratkaisu venymässä keväälle

  • Viljojen puinnit venyivät tänä vuonna suuressa osassa maata lokakuulle. Tämä kuva on syyskuun lopulta. Paljon sadosta jäi myös kokonaan korjaamatta, kun jatkuva sade vesitti pellot ja jyvät.

Suomalaiset maatilat saavat odotella vielä kuukausia hallituksen lokakuussa lisäbudjettiin myöntämää 25 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Hallitus päätti tuolloin lokakuussa ohjata tukea historiallisen huonosta kesästä ja korjuusäistä kärsineelle maataloudelle energiaveronpalautusjärjestelmän kautta, mikä toisi helpotusta korkeiksi kohonneisiin viljan kuivauskustannuksiin.

Lisämäärärahan ohjaaminen energiaveronpalautuksella edellytti asian viemistä Brysseliin EU-komission hyväksyttäväksi.

-Komissiolle on lähetetty tiedustelu järjestelyn hyväksyttävyydestä, mutta sitä on vaikea sanoa, millä aikajänteellä sieltä vastaus saadaan. Siinä voi mennä vielä useita viikkoja, kuukausi tai kaksi, valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen arvioi.

Komissio voi vaatia Suomelta vielä myös täydentäviä tietoja asiasta.

Parkkosen mukaan kotimaan päässä asian valmistelu on edennyt hyvässä vauhdissa.

-Toivomme, että tämä etenee niin nopeasti kuin mahdollista. Jos komissio hyväksyy menettelyn, se vaatii Suomessa sitten hallituksen esityksen, joka toivottavasti saadaan annettua eduskunnalle heti sen kevätkauden alussa, hän kertaa prosessia.

Maatalouden energiaveronpalautus ei sinänsä ole uusi asia, vaan esimerkiksi tänä vuonna sitä on jo maksettu viime vuoden energiankulutuksen perusteella. Vuosittainen summa on ollut noin 30 miljoonaa euroa.

-Nyt odotellaan komission tulkintaa esimerkiksi siitä, onko tämä lokakuinen päätös heidän mielestään satovahinkokorvaus, uusi tuki vai korotus jo olemassa olevaan energiaveronpalautusjärjestelmään. Kuukausien prosessi tämä on joka tapauksessa, Parkkonen summaa.

Lisäbudjetin yhteydessä valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi valtiovarainministeriön perustavan myös työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta. Tämänkin asian valmistelu on kotimaassa käynnissä, mutta senkin käyttöönotto edellyttää komission kanssa käytäviä neuvotteluja.

Kommentit

On se kumma, kun tärkeän rahan saaminen maatalousyrittäjille täytyy EU:ssa vahvistaa... ja lupa maksamiselle saada!
Ei ole hyvä että mentiin EU:hun!
Ei saada tuettua nopeammin käyttöön!

Julkaistu: 21.07.2018 05:05

Paikallistuntemuksen osio on osoittautunut uuden taksinkuljettajan kokeen kompastuskiveksi, kertoo Lännen Media. Liikenneturvallisuusviraston Trafin mukaan tähän mennessä lähes puolet paikallistuntemusta mittaavan koeosion suorituksista on hylätty.

Julkaistu: 21.07.2018 05:00
Multiple images

Radiopuhelimet Vantaan lääkärihelikopteriasemalla soittavat tasaista hälytysääntä.

-Siellä on moottoripyöräilijä ajanut peuraa päin 80 kilometriä tunnissa, hätäkeskuspäivystäjä kertoo helikopterilääkäri Jussi Pirneskoskelle.

Julkaistu: 21.07.2018 03:10

Suomen Pankin uusi pääjohtaja Olli Rehn kiristäisi hallituksen finanssipolitiikkaa nykyisestä lähivuosina. Rehnin mielestä finanssipolitiikan tiukentaminen on tarpeen, koska talous kasvaa ennustettua paremmin ja julkisessa taloudessa on edelleen kestävyysvaje keskipitkällä aikavälillä.

Julkaistu: 20.07.2018 22:47
Multiple images

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne pahoittelee sitä, että Aamulehden päätoimittajan paikkaa hakeneelle Päivi Anttikoskelle on syntynyt se käsitys, että tämän perhetilanne olisi ollut este hänen palkkaamiselleen.