Julkaistu: 12.12.2017 05:00

Ketä vastaan?

Rohkenen tuoda esiin oman mielipiteeni Kalle Pohjolan patsaskirjoitukseen (FL 2.12.) mahdollisimman lyhyesti. Otsikko oli hämmentävä! Kahden patsaan nimen välissä vs.

Kumpi on toista vastaan tai kumpi on toisen sijainen? Latinankielen sana versus, josta lyhennys on otettu, tarkoittaa näet kumpaakin. Vastakkain asettelun toivoisi jo olevan ohi. Oliko sittenkin taustalla kirjoittajan halu olla lottajärjestöä ja sen toimintaa vastaan?

Lyhyesti sanottuna lottien merkitys siihen, että saatoimme juhlia 100-vuotiasta Suomea, on ollut ratkaisevan merkittävä.

Järjestön jäsenet olivat saaneet ennen sotaa melkoisen koulutuksen mm. muonitukseen, vaatehuoltoon, sairaanhoitoon ja viestintään. Puolet järjestön jäsenistä oli hoitamassa näitä tehtäviä miesten rinnalla sodassa.

Kovin koitos nuorille naisille oli varmaan kaatuneiden ”arkuttaminen", jonka seurauksena useimmat saivat rakkaansa kotimultiin!

Toinen puoli oli kotirintamalla osaltaan organisoimassa ja huolehtimassa, että rintamalle saatiin mm. ruokaa, vaatteita, sidetarpeita ja ammuksiakin!

Vaikka järjestö lakkautettiin sodan jälkeen, sen naisten ja tyttöjen keskuudessa annettu koulutus tuotti mahtavaa tulosta vielä pitkään sodan jälkeen, kun he perheenemäntinä huolehtivat puutteen keskellä perheistään niillä opeilla, jotka olivat saaneet.

Monen opit olivat tarpeen myös vammautuneiden puolisoiden hoidossa!

Jonkun puolesta oleminen ei välttämättä ole toista vastaan!

Pentti Kaunisto

Kommentit

Lotta ei ole yhtä kuin suomalainen nainen. Sota loi Lotan roolin naiselle ja oli yhtä ikävä heille kun sotilaan rooli miehille. Kumpikin Kamala. Hyvä kun selviytyivät jollain lailla.

Julkaistu: 20.07.2018 05:00

Vaimoni osti tiistaina (jolloin tulee uutta kalaa) muikkuja. Avasin paketin; todella ala-arvoista muikkua, suurimmat +20 cm, pienimmät n 10 cm. Sitten seassa kuoreita yms. Tämäkö on laatua?

Reklamoin kauppiaalle; no comments.

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.