Julkaistu: 13.12.2017 05:00

Lottapatsas

Kun kirjoitin tuosta lottapatsaasta, sain yllättävän paljon myönteisiä vastauksia/vastineita.

Tuo lottapatsas lienee jo vähintäänkin, joskin epävirallisesti päätetty; vaan se sijoituspaikka?

Forssan vanha suojeluskuntatalo, nykyisin teatteritalo olisi tälle patsaalle mitä luonnollisin ympäristö. Jos patsas sijoitettaisiin tuonne Kartanonkadun puolelle taloa, ei ainakaan minulla olisi mitään huomautettavaa, tuskin monella muullakaan. Se olisi siellä omassa ympäristössään; torin puolella ehkä ongelmallinen.

Lotta-Svärd -yhdistyshän perustettiin suojeluskuntien naisjärjestöksi ja kiellettiin Pariisin rauhansopimuksen yhteydessä.

Minua ei patsashanke mitenkään stressaa, mutta kun ja vaikka "junan tuoma" olenkin, Forssan-Tammelan historia on minua aina kiinnostanut, sitä myöten myös Forssan työväen perinne jo ennen itsenäisyyttämme ja sisällissotaa.

Sisällissodan jälkeinen aika 1918 oli synkkä luku Forssan historiassa, hävinneen osapuolen teurastaminen oli käsittämätöntä historian kulkua. Tänne tuli rannikkoruotsalaisia pitämään "oikeutta" ja panemaan tuomioita täytäntöön. Näitä joukkoja huolsi ja muonitti mm Forssan Lotta-Svärd järjestö.

Jos sota olisi päättynyt toisin, ehkä kuvio olisi likimain ollut samanlainen. En minä jos kukaan muukaan tiedä.

Oli niin tai näin, kummassakaan tapauksessa ei kunniallisuudella ollut pienintäkään sijaa.

Vielä 30-luvullakin Forssassa murhattiin kaksi varsin maltillista sosdem-poliitikkoa; laillisuus oli lapsen kengissä.

Edelleenkin kyllä kaipaisin FSTY:n puolelta edes jonkinlaista kannanottoa.

Kalle Pohjola

Kommentit

Patsashan se vaan on ja muistuttaa tavallaan historiastamme. Meillä on Mylläripatsas, mutta kuinka moni sitä edes huomaa.

Julkaistu: 20.07.2018 05:00

Vaimoni osti tiistaina (jolloin tulee uutta kalaa) muikkuja. Avasin paketin; todella ala-arvoista muikkua, suurimmat +20 cm, pienimmät n 10 cm. Sitten seassa kuoreita yms. Tämäkö on laatua?

Reklamoin kauppiaalle; no comments.

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.