Julkaistu: 14.12.2017 16:01

Forssalaisnuoret kehittivät suomalaisversion rullakebabista – tulevaisuuden ruokahitti?

  • Iida Nyman (vas.), Helena Patamo, Julia Zimina ja Jori Nissinen valmistivat #MunRuis-kilpailun voittanutta ruisrullakepappiaan yleisön maisteltavaksi Hyvää läheltä – hyvää lähelle -tapahtumassa torstaina.
  • Pitkästä rullasta voi leikata esimerkiksi pieniä palasi kääretorttumaisesti. Kutomolla täytteeksi laitettiin kylmäsavu- ja lämminsavulohta.
  • Lohitäytteinen ruisrullakepappi sai yhdeksäsluokkalaisilta Sauli Näppiseltä (vas.) Benjamin Saarelalta ja Oskari Markulalta kehut. Uutuusherkkua oli ehditty maistaa jo aiemmin koulussa.

Kebabrullataikina mutta ruisjauhoilla ja ruisleseillä tuunattuna.

Täytteeksi mitä vain itse haluaa: lohta, jauhelihaa, poronkäristystä tai kasviksia.

Ainakin maistelijoiden kommenteista päätellen ruisrullakepappi sulatti sydämet ja toi veden kielelle Hyvää läheltä – hyvää lähelle -tapahtumassa Forssan Kutomolla:

-Sairaan hyvää!

-Hittiainesta.

-Teen tätä kyllä kotona.

 

Ruisversio kebabrullasta oli Forssan Keskuskoulun yhdeksäsluokkalaisten idea – ja ilmeisen hyvä sellainen.

Ruisrullakepappi nimittäin palkittiin torstaina Kutomolla Pro Rukiin järjestämän #MunRuis-kilpailun voitolla, minkä jälkeen oppilaat valmistivat näytöstyyliin yleisölle ruisrullakepappia maisteltavaksi.

#MunRuis-kilpailu oli suunnattu Kanta-Hämeen yläkouluille, ja kilpailun tavoite oli kehittää kotitaloustuntien aikana oma ruisherkku. Voittajan valitsi Pro Rukiin hallituksesta koostunut raati.

Palkinnoksi voittajat saivat ruistuotteita täynnä olleen tuotekassin.

Kilpailu järjestettiin Suomi 100 -hankkeena, joten ruoassa piti maistua myös kotimaiset perinteet.

-Raadin valinta oli yksimielinen, palkintoraatiin kuulunut ja palkitsemisen toimittanut Satu Pura kertoi.

-Raati katsoi, että tämä tuote toi kansainvälistä tuulahdusta yhdistettynä perinteiseen suomalaiseen makuun eli rukiiseen.

 

Ruisrullakepapin kehittelijät kuvailivat tuotettaan suomalaiseksi versioksi kebabrullasta.

-Siinä on modernia ja vanhaa sekaisin, tekijäryhmään kuulunut Helena Patamo kertoi.

-Olimme tehneet kebabrullia tunneilla jo aiemmin, sitä kautta idea varmaan tuli. Testailimme ja maistelimme versioita ja päädyimme tähän, Jori Nissinen jatkoi vierestä.

Rulla on tekijöiden mukaan myös monipuolinen, kun täytteet voi valita oman maun mukaan. Torstain maistelutilaisuudessa voittajaryhmä valitsi lohitäytteen, johon tuli sekä kylmä- että lämminsavulohta, tilliä, tuorejuustoa ja creme fraichea.

 

Mutta olisiko ruisrullakepapissa todella hitiksi, jolla riittää menekkiä myös yksittäisten maistelutilaisuuksien ulkopuolella?

-Veikkaan kyllä, että tällä olisi vientiä kaupan tiskilläkin, maistelemaan tullut Timo Kähäri totesi tuotetta maistettuaan.

-Maku on todella pehmeä, ja kaikki eri maut toimivat todella hyvin yhteen, Elina Kähäri

Timo ja Elina Kähäri pohtivat, että tuote toimisi hyvin esimerkiksi välipalana.

-Tätä olisi helppo ottaa esimerkiksi työpaikalle mukaan ja säilyttää siellä jääkaapissa, Timo Kähäri mietti. FL

 

Ruisrullakepappi lohitäytteellä

Leipätaikina:

3 dl vettä

½ pkt (25 g) tuorehiivaa

2 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

1 dl ruisleseitä

2½ dl ruisjauhoja

Kypsän leivän voiteluun:

2-3 tl voi-kasvisöljyseosta tai voita

Lohitäyte:

Lämminsavulohta (Tarkista lohen ruotoisuus. Lohen voi halutessaan kuumentaa vähässä vedessä mikrossa tai paistinpannulla).

Kylmäsavulohta

Tilliä

Ruohosipulia

Crème fraîchea

 

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vehnäjauhot ja vatkaa taikinapohjaa sähkövatkaimella, lisää suola. Vatkaa 5-10 min, jotta saat taikinaan sitkoa.

2. Sekoita joukkoon haarukkavatkaimella vatkaten ruisleseet ja ruisjauhot. Lisää öljy ja alusta taikina palloksi. Ripottele pinnalle ruisjauhoja ja anna taikinan kohota liinalla peitettynä n. 10-20 min.

3. Aseta kostutettu pöytäpyyhe pöydälle, laita sen päälle leivinpaperi. Ripottele paperille ruisjauhoja sekä ruislesettä, kumoa päälle taikina ja jaa se kahteen osaan.

4. Tee taikinapaloista sileäreunaiset pallot, litistä ja kaaviloi leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi ohueksi levyksi, jolloin saat kaksi uunipellin kokoista levyä. Anna liinalla peitettynä kohota n. 8-10 min.

5. Pistele taikina huolella haarukalla. Paista 225 asteen lämmössä n. 8-10 min. Paista tavallisessa uunissa yksi levy kerrallaan. Ole tarkkana, älä paista liikaa!

6. Voitele kypsä taikinalevy heti paiston jälkeen. Peitä liinalla ja anna hautua hetken pehmeiksi, näin rullaaminen onnistuu.

Täytä ruisrullakepapit.

1. Laita leipä leivin- tai voipaperin päälle. Levitä kypsälle leivälle haluamasi täytteet.

2. Kierrä taikinaleipä rullalle. Leikkaa rulla kahteen osaan.

3. Kääri molempien suojaksi voi- tai leivinpaperia. Herkuttele!

Julkaistu: 20.07.2018 09:30
Multiple images

San Sebastiania pidetään yhtenä Euroopan parhaista ruokamatkailukohteista. Espanjan pohjoisrannikolla sijaitsevassa kaupungissa on peräti 34 Michelin-oppaassa mainittua ravintolaa, mikä on poikkeuksellisen paljon 186 000 asukkaaseen nähden.

Julkaistu: 20.07.2018 09:00

Korutaiteilija Liisa Vitalin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Kuparinappien suunnittelijana alan ensiaskeleita ottanut taiteilija nousi korutaiteilijana maineeseen 1960-luvun lopulla.