Julkaistu: 17.12.2017 05:00

Muistopatsas

Puuhataan lottapatsasta työväenkaupunki Forssaan. Jos se toteutuu, kuuluu se tietty entisen suojeluskuntatalon eteen.

Lotta Svärd -järjestöä ei vielä ollut sisällissodan aikana, vaikka valkoisten huoltojoukoissa hääri satoja tulevia lottia.

Se, että suojeluskunnat ja lottajärjestö on leimattu "fasistisiksi", on vuoden 1944 peruja, jolloin ne valvontakomission määräyksestä lopetettiin!

Ei Suomessa sisällissodan aikana eikä sen jälkimainingeissa tunnettu fasismia, se kyti vasta Italiassa Mussolinin kannattajissa.

Suomessa valkokaartit julistettiin hallituksen joukoiksi 1918. Ne olivat saksalaisten ohella kukistamassa kapinaa, mutta eivät järjestönä koskaan yrittäneet anastaa valtaa itselleen.

Samoin oli lottien kanssa. Se säilyi oikeiston huoltojärjestönä ja tuki demokratiaa – oikeiston vinkkelistä!

Lapuanliikkeen ja Mäntsälän kapinan kukistuttua irtautui pieni osa fasistimielisiä sekä suojeluskunnista että lotista perustamalla Isänmaallisen kansanliikkeen, jota voi hyvällä uskolla nimittää fasistiseksi. Sen kannatus pysyi matalalla ja se myös lopetettiin 1944.

Oli uskomatonta, että sotien välisenä aikana Suomessa pidettiin 100 000 miestä ja lottaa vahtimassa aseettomia työläisiä. Niin vahva oli usko kapinan uusimiseen.

Toisaalta viikoittaista ampumaharjoitusta saaneet suojeluskuntalaiset olivat verraton apu talvisodan puolustustaisteluissa, samoin lottajärjestö.

Erittäin törkeä jälkinäytös kansalaissodan jälkeen tapahtui Varsinais-Suomessa ja Hämeessä. Skärgårdens frivilliga eli Saariston vapaajoukko pyöräili lahtaamassa "punikkeja"!

Forssan seudulla tapettuja oli satoja.

M.V.

Viksperkki

Julkaistu: 20.07.2018 05:00

Vaimoni osti tiistaina (jolloin tulee uutta kalaa) muikkuja. Avasin paketin; todella ala-arvoista muikkua, suurimmat +20 cm, pienimmät n 10 cm. Sitten seassa kuoreita yms. Tämäkö on laatua?

Reklamoin kauppiaalle; no comments.

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.