Julkaistu: 18.12.2017 05:00

Tunkkaiset reaktiot lottapatsaaseen

Suunniteltu Lotta Svärd -patsas on nostattanut Forssassa kiivaan väittelyn. Hanketta vastustavan osapuolen ulostuloja on kuvattava tunkkaisiksi. Historialliset tosiasiat ja toisen osapuolen perustelut on sysätty syrjään ummehtunein ideologisin perustein. Syntyperäisenä forssalaisena olin tietenkin tietoinen tällaisten kantojen olemassaolosta, mutta hyökkäyksen rajuus yllätti.

Kalle Pohjola liitti FL:ssä 2.12. ja 13.12. Lotta Svärd -järjestön suoraan Lounais-Hämeessä vuoden 1918 sisällissodan jälkiselvittelyissä tapahtuneisiin teloituksiin. Niistä vastasi Turun ruotsinkielisen saariston asukkaista koottu aariston vapaajoukko, Skärgårdens frikår.

Kuitenkin alkuperäinen idea Lotta Svärd -järjestön perustamisesta esitettiin elokuussa 1919. Järjestön valtakunnallinen perustava kokous pidettiin Helsingissä toukokuussa 1920. Lotta Svärd -järjestöä siis ei, todettakoon mahdollisimman painokkaasti, vuoden 1918 tapahtumien aikaan ollut olemassa. Se varsin todennäköinen seikka, että Lotta Svärdin toimintaan sittemmin osallistui myös vuoden 1918 valkoista osapuolta tukeneita henkilöitä, ei leimaa koko järjestöä.

Lotta Svärd -järjestön väitetään myös olleen luonteeltaan ’fasistinen’. Näin ainakin Leena Nurmi (FL 9.12.), vedoten Oula Silvennoisen, Marko Tikan ja Aapo Roseliuksen kirjaan ”Suomalaiset fasistit – mustan sarastuksen airuet” (WSOY 2016). Teos voi olla uusi, mutta siinä esiintyvät väitteet eivät ole. Teos pyrkii leimaamaan kaiken perinteisen isänmaallisuuden ’fasistiseksi’, aina J.V. Snellmanin kansallisesta herätyksestä lähtien. Kirja vähättelee Neuvostoliiton uhkaa Suomelle sotienvälisenä aikana ja jättää vähälle huomiolle, että tuolloin väkivalta kuuluivasemmistonkin keinoihin. Teos ei ole neutraali, vaan selkeän vasemmistolainen tutkimus.

Neuvostoliitto vaati vuoden 1944 välirauhansopimuksen ehdoissa ”fasististen” ja ”fasismin luonteisten” järjestöjen lakkauttamista. Listaan lisättiin myös suojeluskunnat ja Lotta Svärd. Sodanajan neuvostopropaganda oli väsymättä mustamaalannut niin suojeluskuntia kuin Lotta Svärdiäkin.

Neuvostoliitto ymmärsi mainiosti sen erittäin suuren merkityksen, joka sekä suojeluskunnilla että Lotta Svärdillä oli sodissa ollut Suomen taistelukyvylle. Järjestöt tarjosivat puolustusvoimien käyttöön omat vahvat organisaationsa. Tämä ratkaisevasti auttoi jo talvisodan puolustustaistelua.

Järjestöjen hävittämisellä Neuvostoliitto pyrki helpottamaan Suomen painostamista, tukiessaan samalla suomalaisia kommunisteja.

Epämääräisempi rauhansopimuksen Suomessa kieltämä asia oli ’neuvostovastaisuus’. Tämä kohotti Neuvostoliiton propagandan totuuden asemaan, sillä sen avoin vastustaminen voitiin tulkita neuvostovastaisuudeksi ja rauhansopimuksen rikkomisena rikolliseksi. Näin ne, jotka tänään vastustavat tärkeää vapaaehtoista maanpuolustustyötä tehneiden lottien kunniaksi suunniteltua monumenttia fasismi-argumentein, kierrättävät Stalinin ja Molotovin hyväksymää neuvostopropagandaa, tietäen tai tietämättään. Ne – monasti hyvin vaatimattomistakin oloista lähtöisin olleet – ihmiset, jotka kokivat tämän maan niin vahvasti puolustamisen arvoiseksi, että olivat valmiita vapaaehtoisesti uhraamaan kaikki liikenevät voimansa asian eteen, ansaitsevat monumenttinsa.

Eräs forssalainen

Kommentit

Neuvostoajan vaikutus meidän maailmankuvaamme on varmasti yhä olemassa. Historian totuus ei kuitenkaan ole koskaan yksiselitteinen. Naiset olivat ehdottoman tärkeitä myös sodankäynnissä. Sotien sankarillisten tekojen palvonta (=itsensä uhraamisen sairas kuvio) saisi olla jo ohi. Sota on ikävä asia, josta kaikkien osapuolien pitäisi olla pahoillaan. Että niin hölmösti toimittiin kansakuntina ja ihmisinä. Sodasta tässä mielessä pitäisi puhua. Minun sankareitani ovat sota-ajan äidit, jotka hoitivat arjen, johon sodassa vammautuneet saattoivat palata usein alkoholi ainoana traumaterapianaan. Sota-ajan äideille patsas!

Julkaistu: 20.07.2018 05:00

Vaimoni osti tiistaina (jolloin tulee uutta kalaa) muikkuja. Avasin paketin; todella ala-arvoista muikkua, suurimmat +20 cm, pienimmät n 10 cm. Sitten seassa kuoreita yms. Tämäkö on laatua?

Reklamoin kauppiaalle; no comments.

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.