Julkaistu: 06.01.2018 05:00

Sähkölinjat nostettava puurajan yläpuolelle

  • Kirjoittaja ratkaisisi lumen sähkölinjoille aiheuttamat ongelmat linjojen nostamisella jatkotolppien avulla.

Suomen sähkölinjat on rakennettu kymmeniä vuosia sitten yhteiskunnan varoilla. Maassamme ei ole varauduttu sähköverkon suurhäiriöihin eikä poikkeusoloihin. Tämän vuoksi sähkölinjat on varustettava jatkoilla puurajan yläpuolelle.

Puiset linjatolpat voidaan helposti ja taloudellisesti jatkaa kevytrakenteisilla lasikuitu- tai kevytmetallijatkoilla pari metriä yli puurajan.

Teleskooppisysteemillä nostetaan linjat jatkotolppien avulla pari metriä ylemmäksi. Ja kas, ongelmia ei enää ole ja sähkölinjat toimii. Näin tehden turvataan sähkön saatavuus edullisesti kaikille. On käsittämätöntä, että maamme sähkölinjoja ei ole mitenkään suojattu sääilmiöiltä.

Sähkön kuluttajahinta siirtomaksuineen ja veroineen on jo kipurajalla eikä sitä voida enää nostaa. Maakaapelointiin ei kannata ryhtyä laajamittaisesti, koska se on kallista ja kaapeli on altis kaivuuvahingoille yhteiskuntarakenteita tehtäessä.

Tämän talven sähköverkko-ongelmat mm. Kainuussa ja Pohjoiskarjalassa olisi vältetty, jos näihin sääoloihin olisi varauduttu nostamalla linjat ylemmäksi. Talvet lauhtuvat ja lumimäärät kasvaa, jolloin kuormitus puille ja sähkölinjoille on toistuva ongelma. Linjat on nostettava ylemmäksi läpi Suomen, näin turvataan sähkövarmuus ja voidaan keskittyä muihin mahdollisesti uhkaaviin poikkeusolohin.

Varavoimat on oltava kunnossa myös teleoperaattoreilla mahdollisten sähköverkko-ongelmien vuoksi.

Harri Lyytikäinen

Kuusamo

Kommentit

Harri Lyytikäinen on Forssan lehdessä 6.1.2018 hieman hakoteillä. Ensinnäkin, sähkölinjoja ei ole rakennettu yhteiskunnan varoilla. Ne on kustannettu liittymismaksuilla. Nykyään tuon maksun nimi on siirtomaksu.

Itse asiassa suuri osa tämän maan infrastruktuurista on alun perin rakennettu yksityisten varoilla. Moni firma perustuu osuusmaksuina kerättyyn pääomaan. Asuintalot on rakennettu yksityisten rahoituksella. Aikoinaan tietkin pidettiin kunnossa yksityisten voimin. Nimismies kävi tarkastamassa, olivatko isännät hoitaneet kunnossapitovelvollisuutensa.

Tuo "kevytrakenteinen jatke" minua ihan ajatuksena arveluttaa. Jos sähkölinjat nostetaan puidenlatvojen yläpuolelle, niihin kohdistuu melkoinen tuulikuorma. Ei taida teleskooppinen muovisalko kauaa jaksaa sellaista vastustaa.

Eino Laiho
Kangasala

Julkaistu: 20.07.2018 05:00

Vaimoni osti tiistaina (jolloin tulee uutta kalaa) muikkuja. Avasin paketin; todella ala-arvoista muikkua, suurimmat +20 cm, pienimmät n 10 cm. Sitten seassa kuoreita yms. Tämäkö on laatua?

Reklamoin kauppiaalle; no comments.

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.