Julkaistu: 11.01.2018 05:00

Eläinsuojelu- vai tuottajansuojelulaki?

Esitys uudeksi eläinlaiksi on lausuntokierroksella. Esitys on huonosti valmisteltu, koko tekeleessä näkyy tuottajajärjestöjen kädenjälki, kun taas asiantuntijoiden ja eläinjärjestöjen vaatimukset on sujuvasti jätetty vaille huomiota.

Mielestäni on hyvin kyseenalaista, että lain sisällöstä pääsee päättämään henkilö, jonka omat edut ovat kyseessä tässä asiassa. Melkoinen eturistiriita, että ministeri Leppä on tuottaja itsekin. Hän piti huolen, ettei eläimille esityksessä taata sen enempää jatkuvaa juomaveden saantia kuin itseisarvoakaan. Riittävää kivun lievitystä ei myöskään olla takaamassa.

S-L Anttila sanoo (FL 8.1.) että Suomessa eläinsuojelu on paremmalla tasolla kuin monissa muissa maissa. Helsingin Sanomat on vertaillut eri maiden lakeja ja tulos kertoo, että Suomi on jäämässä pahasti jälkeen muista Pohjoismaista. Tulos on sama, jonka eläinjärjestöt ovat jo kauan tienneet.

Lajityypillinen käyttäytyminen ja itseisarvo piti olla lain lähtökohta, kun valmistelu alkoi. Silti laki sallisi edelleen parsinavetat, porsitushäkit ja turkistarhauksen. Nämä kaikki rajoittavat eläinten liikkumisen ja toiminnan nollaan.

Tutkimustietoa lajityypillisen käyttäytymisen tarpeellisuudesta on paljon. Tietämättömyyteen ei voi kansanedustajakaan vedota, koska kaikille heille on toimitettu Uusi eläinlaki -teos.

S-L Anttilan mielestä tietyille tahoille mikään ei riitä. Tämä ei pidä paikkaansa. Kun Suomeen saadaan laki, joka suojelee eläimiä, ei tuottajia, laki joka ei anna rahan mennä eläinten edun edelle, se riittää, toistaiseksi.

Nyt onkin aika jokaisen eläinten oloista huolestuneen ottaa kantaa tähän asiaan, koska eläimet eivät voi itse puhua puolestaan. Vetoomuksen paremman eläinlain puolesta voi allekirjoittaa Animalian sivuilla.

Eläinten hyväksi tehtävä työ loppuu vasta sitten, kun kaikki tavoitteet on saavutettu. Toistaiseksi se hetki ei ole näköpiirissä, valitettavasti.

Ilona Pirinen

Forssa

Julkaistu: 20.07.2018 05:00

Vaimoni osti tiistaina (jolloin tulee uutta kalaa) muikkuja. Avasin paketin; todella ala-arvoista muikkua, suurimmat +20 cm, pienimmät n 10 cm. Sitten seassa kuoreita yms. Tämäkö on laatua?

Reklamoin kauppiaalle; no comments.

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.