Julkaistu: 12.01.2018 05:00

Korjaavia velkakelloseppiä löytyi

Suomalaiset ovat tittelinkipeitä mitalinhakuisia arvonimien perässäjuoksijoita. "Juorukalenteriksi" kutsuttu verokalenteri kertoo totuuksia huippupalkkaa ja etuja nauttivista rikkaista. Taloussanomien mukaan Suomen rahakkain prosentti omistaa tällä hetkellä 12–15 prosenttia maamme varallisuudesta!

Suurituloisia Suomessa on paljon. Muutamat julkkikset lahjoittivat presidentti Niinistön vaalirahoituskassaan jättisummia. Tämä suuri rahakas julkkisjoukko on sellainen ryhmä, joka pystyisi maksamaan Suomen noin 108 miljardin euron valtiovelan pois. Vanha sanontakin kuuluu: "eihän rikkaana elää voi".

Jos nuo äveriäät suostuvat maksamaan, niin annettakoon heille Suomen valtion velanpelastusmitali seuraavana itsenäisyyspäivänä. Arvonimikin titteleineen olisi paikallaan, vaikkapa valtiovelan diplomivelkapelastusneuvos. Talousrikoksista tuomituille maksajille myönnettäisiin velanhoitoprosessin yhteydessä, maineenpuhdistusdiplomi.

Suomi ainoana maana maailmassa maksoi sotavelkansakin pois. Siinä on esimerkki muulle maailmalle velanhoidosta, ja se onnistui senaikaisten kansalaistemme kovalla työllä. Pitää toki muistaa, että melkein kaikki maat ovat velkaa ja monet ovat samanaikaisesti saamapuolellakin.

Norjastakin on sanottu että heillä on 12 vuoden valtionbudjetin verran säästössä, vaikka ovat velkaa noin 40% mitattuna kansantuotteesta. Suomen vastaava luku on noin 63%? Maailman sekavaa rahapolitiikkaa eivät matemaatikotkaan enää osaa selittää, kun numeroarvovelkojen vauhditkin lisääntyvät vuoden aikana kuin kanit luonnossa! Taloustieteilijät osaavat toimia valetaikurin rooleissa, kun hatusta tulee jatkuvasti kaneja!

Toki mm. Brunei on eräs ainoista velattomista maista, joka hallitsee talousopin perusteet kuten luonnonrikkauksien hyödyntämisenkin.

Ratkaisumalli velanhoitoon olisi se, että jokainen maa maksaisi pois omat velkanumeroarvonsa ristiin rastiin, rahaa siirtämättä, jolloin kaikki pääsisimme velattomalle puhtaalle pöydälle tyytyväisinä.

Otetaan siis velanhoidon avuksi Suomen 1950-luvun kansakoulun laskuoppikirjan viittaus, että velkojen ja saatavien on oltava vaakatasapainossaan! Näin oikea kelloseppä sen Suomen velkakellon korjaisi ja kello taas tikittäisi tik tak,raksuttamisen sijasta, mennyttä velatonta aikaa!

Matti Hirvonen

Julkaistu: 20.07.2018 05:00

Vaimoni osti tiistaina (jolloin tulee uutta kalaa) muikkuja. Avasin paketin; todella ala-arvoista muikkua, suurimmat +20 cm, pienimmät n 10 cm. Sitten seassa kuoreita yms. Tämäkö on laatua?

Reklamoin kauppiaalle; no comments.

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.