Julkaistu: 11.01.2018 17:52

Asuntojen hintakehitys pysyy vakaana Lounais-Hämeessä

  • Asuntokauppa käy Forssan seudulla tasaiseen, aavistuksen nousujohteiseen tahtiin. Asuntojen hintojen arvioidaan pysyvän tämän vuoden aikana ennallaan.

Asuntojen hintakehitys lähti Forssan seudulla laskuun vuosikymmenen vaihteessa. Pohjakosketus on kiinteistönvälittäjien mukaan jo koettu ja nyt tilanne on tasoittunut.

Välittäjät ovat havainneet jopa pieniä positiivisuuden merkkejä.

-Mihinkään rallatteluun ei ole aihetta, mutta väitän, että Forssaan syntyi viime vuonna enemmän työpaikkoja kuin täältä hävisi. Se tarkoittaa, että omalle väelle on tarjolla töitä, tai tänne muutetaan työn perässä. Väkiluvun kasvu taas vaikuttaisi hintakehitykseen positiivisesti. Myös omakotirakentamisen kyselyt ja suunnitelmat ovat lisääntyneet, kertoo Kiinteistömaailma oy:n yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Jarkko Nikander.

Kiinteistömaailma oy julkaisi valtakunnallisen ennusteen asuntojen hintakehityksestä. Ennuste kertoo, että 87 prosenttia suomalaisista asuu kunnissa, joissa asuntojen arvo on tasainen tai kasvusuuntainen.

Lounais-Häme kuuluu juuri tuohon kehityksen vakaaseen osaan. Kiinteistömaailman arvion mukaan hinnat putoavat kaikissa seitsemässä kunnassa kuluvan vuoden aikana 0,5-1,0 prosenttia, mutta tuo luku menee pienessä kauppamäärässä virhemarginaalin sisälle. Ypäjällä kauppaa on käyty niin vähän, että sieltä ei hintakehitysarviota ole.

Asuntojen keskineliöhinta Forssassa on Kiinteistömaailman mukaan 1 090 euroa. Tammelassa luku on 1 157 euroa, Jokioisilla 1 083 euroa. Korkein neliöhinta on Somerolla, 1 154 euroa, matalin Humppilassa, 736 euroa.

Kiinteistömaailman ennusteessa on otettu huomioon tärkeimmät asuntomarkkinoiden trendit ja tiedot parin viime vuoden ajalta.

Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälitys oy:n yrittäjä ja isännöitsijä Mikko Ryyppö on kollegansa kanssa samoilla linjoilla. Ryyppö näkee, että asuntojen hinnat pysyvät seutukunnalla nykyisellään, mutta korotusmahdollisuuksia ei ole.

-Forssan maine muualla on jo parempi, mutta hintojen nousuun vaaditaan myös asukasmäärän kasvua. Mökkikauppaan odotan jossain vaiheessa nousua, mutten osaa sanoa, tapahtuuko se tänä vuonna vai parin vuoden sisällä, Ryyppö näkee.

Kauppamäärissä on Ryypön mukaan tapahtunut ihan pientä kasvua ja trendi säilyy lähivuosinakin. Keskineliöhinnoista Ryyppö ei näin pienellä markkina-alueella vetäisi suuria johtopäätöksiä, yksittäiset kaupatkin voivat vaikuttaa keskineliöhintaan.

-Mitä isompi kunta, sitä korkeampi keskineliöhinta, Ryyppö tiivistää.

Kysytyimpiä asuntoja Forssassa ovat kerrostalo-osakkeet lähellä keskustaa. Omakotitalojen osalta kaupankäynti toimii Nikanderin mukaan hyvin, sillä siellä oikea hintataso on löytynyt. Hankalinta on kauppa rivitalo-osakkeilla.

-Uudisasuntojen keskikoko on pienentynyt. Enää ei välttämättä haalita neliöitä niin paljon, mutta asumiskustannukset kiinnostavat enemmän kuin 10 vuotta sitten, Nikander sanoo. FL

Julkaistu: 21.07.2018 05:00
Multiple images

Tammelalainen Jenni Järvinen vietti nuorempana aikaa vesistöillä perheen kanssa. Hinku veneilyyn jäi kytemään, ja sopivan elämäntilanteen myötä haave oman veneen hankkimisesta konkretisoitui.

Nyt rannassa odottaa kaksitehomoottorilla varustettu Hurricane HT -moottorivene.

Julkaistu: 20.07.2018 09:30
Multiple images

San Sebastiania pidetään yhtenä Euroopan parhaista ruokamatkailukohteista. Espanjan pohjoisrannikolla sijaitsevassa kaupungissa on peräti 34 Michelin-oppaassa mainittua ravintolaa, mikä on poikkeuksellisen paljon 186 000 asukkaaseen nähden.

Julkaistu: 20.07.2018 09:00

Korutaiteilija Liisa Vitalin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Kuparinappien suunnittelijana alan ensiaskeleita ottanut taiteilija nousi korutaiteilijana maineeseen 1960-luvun lopulla.