Julkaistu: 22.01.2018 19:07

Palestiinalaisten ulkoministeri: Abbas pyytää EU:ta tunnustamaan Palestiinan valtion

Suomi ei harkitse Palestiinan tunnustamista palestiinalaisten presidentin vetoomuksesta huolimatta, sanoo ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Presidentti Mahmud Abbas vetosi maanantaina Brysselissä EU-maihin, jotta niistä kaikki tunnustaisivat Palestiinan valtiona.

- Suomessa asia ei ole ollut keskustelussa moneen vuoteen, enkä usko, että siinä tulee nopeita ratkaisuja, Soini kertoi suomalaistoimittajille tapaamisen jälkeen.

Palestiinan tunnustamisesta käytiin Suomessa kunnolla keskustelua vuonna 2014, kun Ruotsi päätti tunnustaa valtion. Maanantaina Slovenia kertoi, että se olisi etenemässä kohti tunnustamista.

Todellinen ratkaisu Lähi-idän konfliktiin löydetään Soinin mielestä vain siten, että monenkeskisesti sovitaan niin Palestiinan tunnustamisesta, Jerusalemin asemasta, aluekysymyksistä kuin siirtokunnistakin.

- Se ei vain ratkea yksi asia kerrallaan, Soini sanoi.

Euroopan unioni katsoo, että kahden valtion malli on ainoa realistinen tapa yrittää saavuttaa rauha Lähi-itään.

Keskusteluissa on ollut, että EU tiivistäisi edelleen yhteistyötään Palestiinan kanssa ja aloittaisi neuvottelut assosiaatiosopimuksesta. Tällaista päätöstä ei vielä maanantaina tehty, mutta keskusteluita jatketaan EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin mukaan lähiviikkoina.

USA:n presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on vaikeuttanut entisestään rauhanpyrkimyksiä. Maa on myös uhannut vetää rahoituksensa alueelta.

USA pysyy neuvottelupöydässä

Yhdysvallat on osa Lähi-idästä neuvottelevaa kvartettia, johon kuuluvat myös YK, EU ja Venäjä.

Abbasin mukaan palestiinalaiset eivät voi enää hyväksyä Yhdysvaltoja välittäjänä, mutta pitävät tärkeänä, että maa pysyy rauhanprosessissa mukana, kertoi Soini kokouksen jälkeen.

Keskusteluita rauhanprosessista jatketaan Mogherinin mukaan kvartetin kesken laajennettuna tietyillä arabimailla ja ehkä Norjalla. Kaikki toimijat ovat istumassa samaan pöytään tammikuun lopussa Brysselissä.

Suurimpana uhkana on Soinin mielestä pakolaisille suunnatun rahoituksen leikkaaminen, koska se vaikuttaa miljoonien ihmisten hyvinvointiin.

- Tämä pitäisi saada nopeasti kuntoon, koska silloin kun ihmiset opiskelevat ja saavat terveydenhuoltoa, heillä on malttia odottaa ja hakea ratkaisuja. Mikäli näitä ei ole, on kaksi seurausta, terrorismi tai pakolaisvirrat Eurooppaan, Soini kertasi Abbasin viestiä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vieraili Brysselissä viime vuoden lopulla. Netanjahu vetosi EU:n ulkoministereihin, jotta nekin tunnustaisivat Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, mutta jääden ilman tukea.

Julkaistu: 21.05.2018 07:46

Maakuntajohtajat uskovat sote- ja maakuntauudistuksen toteutuvan suunnitellussa aikataulussa, käy ilmi Uutissuomalaisen tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastanneista maakuntajohtajista vain yksi, Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen pitää aikataulua täysin epärealistisena.

Julkaistu: 21.05.2018 06:16

Venezuelassa presidentti Nicolas Maduron on julistettu voittaneen maassa eilen järjestetyt kiistanalaiset presidentinvaalit. Voittajan julisti kansallisen vaalikomitean johtaja Tibisay Lucena. Kun äänistä oli laskettu yli 90 prosenttia, oli Maduron äänisaalis 67,7 prosenttia.

Julkaistu: 21.05.2018 05:14

Jääkiekon NHL:ssä Erik Haulan Las Vegas on edennyt liigan finaaliin kaadettuaan Winnipegin länsilohkon finaaleissa voitoin 4-1. Finaalipaikka varmistui, kun tulokasjoukkue voitti viidennessä kohtaamisessa selkä seinää vasten pelanneen Patrik Laineen ja Joel Armian Winnipegin 2-1.