Julkaistu: 13.02.2018 05:00

Jokainenko eläin?

Ilona Pirinen kirjoittaa lauantain 10.2. Forssan Lehdessä liikuttavan kirjoituksen eläimen tapahtuneesta heitteillejätöstä. Kuitenkin ilkeämielinen juuttuu otsikkoon "Joka eläin ansaitsee hyvän elämän"

Hänen pitäisi täsmentää, mihin hän vetää eläimen rajan. Kuuluvatko hänen vaatimuksensa piiriin myös hyttyset, kärpäset, hiiret ja alkueläimet?

Aihehan ei tietenkään muuten ansaitsisi kommenttia, mutta se, mistä haluan purnata, on nämä hurskaat ja vähemmän hurskaat yleistykset. Ilmaisua "kaikkihan me" tai vastaavaa ei koskaan pitäisi käyttää, sillä mistä puhuja/kirjoittaja oikeasti tietää, onko hänen kannallaan yksi, sata vai miljoona ihmistä. Vai onko hän mielipiteineen ihan yksin.

Ilmeisesti Ilona Pirinen kuitenkin tarkoittaa ns. lemmikkejä, mutta mitkä eläimet hänkään hyväksyy lemmikeiksi? Monilla on esimerkiksi käärmeitä tai erilaisia hyönteisiä lemmikkeinä terraariossa, mutta entä jos sellainen pääsee karkaamaan naapurustoon? Esimerkiksi kyy pihapiirissä ei ole kovin mukava, jos siellä leikkii lapsia.

Eino Laiho

Julkaistu: 19.05.2018 05:00

Me katsomme tapahtumia jälkiviisauden silmälaseilla. 1917 lokakuun kaappauksessa ei ollut vielä näköpiirissä vallankumouksen jälkiseuraukset.. Vain väliaikaisen hallituksen syrjäyttäminen, koska se ei ollut suostunut sodan loppumiseen Saksan kanssa.