Julkaistu: 12.02.2018 20:28

Kolumni: Talviolympialaisten järjestäjämaassa Etelä-Koreassa hengitetään saastunutta ilmaa

Etelä-Korean talviolympialaisten mainosjulisteissa pönöttävä eteerinen vuoristomaisema luo helposti utopian maasta, jossa ilmansaasteet ovat ongelmista pienimpiä.

Vaikka Gangwonin maakunnassa sijaitsevien kisakaupunkien ilmanlaatu on parempi verrattuna miljoonakaupunki Souliin, maan ympäristöviranomaiset seuraavat alueen saastepitoisuutta tarkasti koko olympialaisten ajan.

Soulissa tilanne äityi tammikuussa parina päivänä niin pahaksi, että kaupungin hallitus vapautti joukkoliikenteen pääsymaksuista ruuhka-aikojen ajaksi. Ihmisiä kehotettiin matkaamaan töihin autojen sijasta julkisilla ja parkkipaikkoja suljettiin.

 

Suomessa asuessa ei tulisi ajatelleeksi, että ulos lähtiessä täytyisi oikeasti harkita hengityssuojaimen käyttämistä.

Etelä-Koreassa se on kuitenkin arkipäivää: omituinen päänsärkyni katosi vasta sitten, kun pahimmat saastepäivät olivat kaupungissa ohi.

Etelä-Koreassa huonontuneesta ilmanlaadusta alettiin keskustella vakavasti 1990-luvulla. Vuosien varrella syyttävä sormi on kohdistunut usein naapurimaahan Kiinaan, jonka epätoivottu vientituote, keltainen pöly, saavuttaa Korean niemimaan joka kevät.

Pahin pölykausi on useimmiten maaliskuussa, jolloin suurin osa eteläkorealaisista suojaa kasvonsa maskilla ja äidit peittävät lastensa rattaat piilottaakseen jälkikasvunsa myrkyllisiltä hiukkasilta.

Saastekertoimen ollessa riittävän korkea paikalliset tyytyvät useimmiten pysymään neljän seinän sisällä. Saasteiselle ilmalle altistuminen vuodesta toiseen voi johtaa vakaviin hengitystieinfektioihin tai jopa syöpään.

 

Etelä-Korea syyttää huonosta ilmanlaadusta yleensä Kiinaa, mutta merkittävä osa eteläkorealaisten hengittämistä saasteista on peräisin maan lukuisista hiilivoimaloista.

Presidentti Moon Jae-inin hallitus on pyrkinyt kantamaan kortensa kekoon sulkemalla osan tehtaista, vaikkakin uusia on avautunut saasteongelmasta huolimatta.

Etelä-Koreassa asuessani olen huomannut paikallisten olevan huolissaan ilman muuttumisesta hiljalleen yhä myrkyllisemmäksi. Kuitenkin savusumun hälvetessä ja katujen puhdistuessa pölystä ongelma on helppo unohtaa.

Kunnes hengitysoireet ja päänsärky taas palaavat.