Julkaistu: 14.02.2018 05:00

Wanha Woimalaitos

Wienin perinteellisen Uudenvuodenkonsertin Musiikinystävientalon esityssalin, nk. Kultaisen salin (Goldener Saal) akustiikkaa Finlaysonin vanhassa voimalaitoksessa tuskin saavutetaan.

Salin akustiikan sanotaan olevan maailman paras ja perustuu arkkitehdin Theophil von Hansenin huolelliseen suunnitteluun 140 vuotta sitten, intuitioon mutta myös onnellisiin sattumiin. Suunnittelussa otettiin huomioon paitsi tietenkin kattorakennelmat ja seinät jopa istuimet näiden kaikua absorvoivaa materiaalia myöten. Merkittävin tekijä lienee asiantuntijoiden mukaan kuitenkin resonanssipohjana toimiva erikoinen lattiarakenne.

Strauss-dynastian sävelet voisivat haltioittaa yleisöä kuitenkin vaatimattomissakin puitteissa varsinkin, jos sinne olisi realistiset pääsymahdollisuudet kaikille musiikinystäville. Nimittäin Wienin Uudenvuodenkonserttiin, vaikka esityssalissa on 1744 istuma- ja 300 seisomapaikkaa, pitää lippujen (35 – 1090e) ostomahdollisuus (kahdelle henkilölle) arpoa. Ensi vuodellekin pitää hakemusten olla perillä kuluvan vuoden helmikuun loppuun mennessä.´

Vanhan voimalaitoksen sijainti olisi ainakin ihanteellinen. Lähes ruuhka-Suomen keskipisteessä, melko lähellä Pori–Helsinki -tien liittymää, ja pysäköintipaikkojakin olisi riittävästi. Pidemmälle ajatellessa "konserttitalolle" ainutlaatuinen savupiippu kuten myös Loimijoen rannat voitaisiin koristeellisesti valaista ja olisi näin ollen ulkoisesti jopa juhlallisempi kuin konsanaan Wienin konserttitalo, ainakin erikoisempi...

Loppusyksyn ja talven kaamosaikaa ei Suomessa tietääkseni myöskään juuri valaise liiat kulttuuritapahtumat.

Ensisijainen kysymys on tietenkin idean rahoitus. Kunhan esityspaikka on kunnossa, päästään plussapuolelle pääsylippu- ja mainostuloilla varsinkin, jos rakennuksesta tehdään monitoimitalo teatteria, elokuvasalia, musiikinopetusta ym. myöten.

Lähtökohtana on rakennusbudjetin teettäminen ja vaikkapa optimistisesti jo samanaikaisesti jo sopivien orkestereiden etsiminen, sillä ohjelmiston pitäisi käsittää paitsi musiikin koko laajan skaalan "Uudenvuoden konsertista" oopperaan, operettiin ja kamarimusiikkiin mutta myös kevyempään musiikkiin, niinsanotusti Mozartista Monoseen.

Kuten Erkki Kaakinenkaan kirjoituksessaan (FL 9.2.) en epäile Wanhan Woimalaitoksen (hyvä nimi konserttisalille) perustuksien ja rakennuksen lujuutta. Onhan se tietääkseni suuremmitta vaurioitta seisonut paikallaan jo lähes vuosisadan verran, joten miksi ei seuraavankin..

Simo Salomaa