Julkaistu: 05.03.2018 05:00

Vääräoppinen luonnonsuojelu

  • Metsä vaatii hoitoa kasvaakseen tukkipuiksi.

Eräs varsin nuorelta kuulostava henkilö yritti puhelimessa sitouttaa tuttavaltani rahaa vastaan edustamansa luonnonsuojelujärjestön jäseneksi. Vastineeksi lupasi kyseisen järjestön propagandalehteä.

Lahjoitusvaroilla kuulemma pyrittäisiin suojelemaan kaikenlaiselta metsästykseltä sudet, ahmat, joutsenet, kurjet, merimetsot yms. Myös metsiä saisi jatkossa käyttää korkeintaan korkealaatuisten huonekalujen valmistukseen, mm. metsähakkeen käyttö olisi kuulemma turhaa.

Tuttavani ei lyönyt luuria korvaan, vaan kertoi tutkittuja tosiasioita propagandan uhriksi joutuneelle nuorelle puhelinmyyjälle. Aikoinaan susia oli lupa metsästää ja kanta pysyi aisoissa. Silloin ei lasten tarvinnut pelätä koulumatkojaan ja koiria, kissoja, lampaita, lehmiä yms. eläimiä oli turvallista pitää ulkosalla. Nyt suomalainen metsäpeura on kuolemassa sukupuuttoon vierailta mailta tulleiden susien takia.

Merimetsot tappavat kokonaisia saaria ulosteillaan aiheuttaen samalla rehevöitymistä ja tuhoavat arvokalojen poikaskantoja. Kanadanhanhetkin lisääntyvät mantereen uimarannoillemme tuoden ulostuskuormansa.

Metsistäkään ei milloinkaan saada arvokasta huonekalutukkia, jos niitä ei hoideta. Metsä myös uusiutuu toisin kuin kivihiili, jonka käytöstä pääkaupungin tulisi nopeasti luopua.

Keskustelun edetessä kävi ilmi, että nuori henkilö ei ollut selvillä, kuinka ekosysteemi luonnossa toimii, mutta nyt keskustelun jälkeen hän ajattelee asioita toisin. Käännytystyö ehkä tehosi?

On surullista jos luonnonsuojelujärjestöt ja jotkut puolueetkin kiihko silmissään keinoja kaihtamatta ajavat vain omaa agendaansa piittaamatta siitä, ettei heidän politiikkansa ole taloudellisesti, sosiaalisesti tai kulttuurisestikaan kestävällä pohjalla luonnon omalla tontilla.

Matti Hirvonen