Julkaistu: 13.03.2018 05:00

Maan kaunein työväentalo maalataan

Vuonna 1930 tulipalossa tuhoutuneen paikalle noussut Forssan työväentalo valittiin Suomen kauneimmaksi työväentaloksi. Nyt on suunnitelmissa talon julkisivumaalaus.

Talon hienon historian kanssa ei kannata hölmöillä ja hosua. Lähetettävät työselitykset on tehtävä huolella talon julkisuusarvoa huomioiden. En tiedä, onko taloon tehty esim. kuntotarkistus ja kopokartoitus. Toivottavasti on, ettei tule yllätyksiä.

Mahdolliset rappauskorjaukset on kartoitettava, ja oikeanlaatuinen rappaus on kuten oikeanlaatuinen maali korjauksiin on ehdottomasti onnistumisen ensimmäinen ehto. Väärästä rappauslaastin koostumuksen valinnasta koko työ hukkaan heitettyä työtä. Työn valvonta on ensisijaisen tärkeää.

Mitä sitten tulee kopokartoituksiin, niin niiden kanssa on oltava tarkkana. Kopot on määriteltävä tarkkaan. Ylimeneviltä rappauskorjauksilta on määriteltävä sopuhinta ja alittavilta hyvityshinta. Kokemuksesta tiedän, että lisärappauksia löytyy enemmän kuin sopimuksessa on. Lisärappauksista urakoitsija tekee tilin. Tarkkana on tilaajan oltava.

Mitä sitten tulee värin valintaan, niin ehdotan, että talo maalattaisiin niin kuin alkuperäisesti punertavaksi. Museovirasto suosinee alkuperäisiä värejä, eikä liene kovinkaan vaikea muuttaa sitä. Se edellyttää tietysti, että alkuperäinen värin koostumus soveltuu nykyisen värin koostumukseen. Värianalyysia tutkimatta en tiedä, soveltuuko uusi väri vanhan päälle.

Olettamus tai oikeammin tieto on,että nykyinen maali on Kenitexiä. Jos on, niin ainoa vaihtoehto on kaiken vanhan maalin poisto. Se jos mikä aiheuttaa suuria kustannuksia, eikä 70 000 euroa ole kuin pisara meressä. Tiedän, että Kenitexistä on poistettu asbesti vuonna 1983. Tosin tietoläheet eivät kerro, onko Louhelo käyttänyt esim. vanhaa varastoaan.

On siis pakko selvittää nykyisen maalin koostumus, jos ja kun maalataan vanhan maalin päälle.

Alkuperäinen rakennus on tiilistä tehty. Se on myöhemmin rapattu. Koristeet on tehty v. 49.

Toivoni mukaan ohjeita voidaan noudattaa ja tehdä rakennuksesta vielä edustavampi.

Me kaikki forssalaiset olemme se ansainnat.

Keijo Wääri

Julkisivuyhdistys ry:n perustajajäsen, maalarimestari

Julkaistu: 17.06.2018 05:00

Satavuotiasta Suomea on juhlittu ja muisteltu monelta eri kantilta. Paikallisesti merkittävä satavuotisjuhla on tuossa v. 2032, jolloin Saaren kansanpuisto täyttää sata vuotta.

Arkkitehti Veikko Kyanderin suunnittelema puisto on päivityksen ja peruskorjauksen tarpeessa.

Julkaistu: 16.06.2018 05:00

Kiitos Sirkka-Liisa Anttilalle erheeni oikaisusta (FL 13.6.)! Hämeenlinnan radiolle annettu haastattelu ei ollut valitettavasti osunut korviini enkä ollut siihen muutenkaan törmännyt. Kannattaa suosia näitä paikallisia tiedotusvälineitä, jotta viesti menisi perille.