Julkaistu: 13.03.2018 20:22

Kolumni: Forssan vaisussa koripallokaudessa yhtäläisyyksiä

Koripallokausi päättyy Forssassa edustustasolla normaalia aiemmin, kun sekä Alku että FoKoPo jäivät sarjoissaan pudotuspelien ulkopuolelle.

Alku haastoi naisten Korisliigassa parhaimmillaan kärkijoukkueitakin, mutta vaipui vuodenvaihteen molemmin puolin kohtalokkaasti parin kuukauden tappioputkeen.

FoKoPokin pelasi A-divisioonassa ajoittain pirteästi, mutta sortui onnettomiin kotipeleihin voitettuaan niistä vain yhden lokakuun alussa ja toisen helmikuun lopulla.

 

Forssalaisjoukkueiden heikosta menestyksestä löytyy useita yhtäläisyyksiä. Molemmat lähtivät kauteen kokoonpanoilla, jotka paljastuivat auttamattoman kapeiksi etenkin tasollisesti ja ajoittain määrällisestikin. Aloitusviisikot olivat jotenkuten sarjan tasoa, mutta vaihtopenkeiltä ei löytynyt käytännössä mitään apua.

Molemmat seurat tekivät joukkueiden rakentamisessa kohtalokkaimman virheen amerikkalaispelaajien määrässä – ilmeisesti talouden ehdoilla. Alku peluutti edelliskaudella peräti neljää amerikkalaista ja FoKoPokin kolmea. Nyt molemmat jättivät uusien sääntöjen salliman kolmen ulkomaalaispelaajan maksimin yhden pelurin verran vajaaksi. Jälkiviisaasti voi arvioida, että kolmen amerikkalaisen vahvistamana sekä Alku että FoKoPo olisivat kivunneet pudotuspeliviivan päälle.

Molemmilla kävi toki onni löytää amerikkalaismarkkinoilta sarjan tehokkain pelaaja – Mia Loyd ja Juwan Howard – mutta yksi loistopelaajakaan ei pystynyt hilaamaan joukkuettaan edes sarjan puoliväliin. Ei etenkään kun nämä tehopelurit jäivät liian yksinäisiksi – Loyd siinä vaiheessa kun Alun toinen amerikkalaishankinta osoittautui flopiksi ja Howard silloin kun pätevä takamies John Merchant lähti joulun jälkeen Qatariin.

Ulkomaalaisosaston vajaus kostautui etenkin kun kotimaisen kaartin panos jäi vaisuksi. Jos ratkaisupelaajan mittapuuksi asettaa yli kymmenen pisteen kausikeskiarvon, oli molemmilla joukkueilla tasan yksi kotimainen tehopeluri: FoKoPolla loppukauden Uudessakaupungissa pelaava Markus Molenius ja Alulla Minna Sten.

Näillä eväillä forssalaisjoukkueet kuuluivat sarjojensa peräpäähän.

Putoamisvaaraa forssalaisilla ei sentään ollut, kun molemmista sarjoista löytyi ihan itse kohtalonsa sössinyt seura: Äänekosken Huiman sisäisissä kahinoissa naisten joukkueesta lähtivät sekä valmentaja että amerikkalaispelaajia. Miesten A-divisioonassa Järvenpäältä loppuivat jo ennen joulua ensin rahat ja sitten tehopelaajat.

 

Miesten A-divisioonan kauden huipentumasta on tulossa erikoinen. Pudotuspelien voittajalle tarjotaan nousua Korisliigaan ja kakkosellekin karsintapaikkaa liigan jumboa vastaan. Erikoiseksi huipentuman tekee se, että tiettävästi yksikään A-divisioonan joukkue ei ole halukas nousemaan Korisliigaan. Tilannetta hankaloittaa vielä se, että Korisliigan joukkuemäärää pitäisi nostaa ensi kaudeksi yhdellä.

Näyttää siltä, että Korisliigassa jatkavat ensi kaudella samat yksitoista joukkuetta, jotka siellä nytkin pelaavat.