Julkaistu: 19.03.2018 19:57

EU ja Britannia sopuun brexitin jälkeisestä siirtymäajasta

Britannia ja EU ovat päässeet sopuun Britannian EU-eron jälkeisestä siirtymäajasta. EU-komission pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan siirtymäaika kestää lähes kaksi vuotta.

Siirtymäaika alkaa, kun Britannia jättää EU:n ensi vuoden maaliskuussa. Se päättyy vuoden 2020 lopussa.

Barnierin mukaan siirtymäajalla Britannia ei osallistu enää EU:n päätöksentekoon.

- Siitä huolimatta se säilyttää hyödyt, yhteismarkkinan ja tulliliiton edut -- ja on sen vuoksi velvoitettu kunnioittamaan eurooppalaisia sääntöjä kaikkien jäsenmaiden tapaan, Barnier sanoi.

Barnier ja Britannian pääneuvottelija David Davis tapasivat tänään ja pitivät lehdistötilaisuuden tapaamisensa jälkeen. Davisin mukaan sopu siirtymäajasta antaa selkeyttä, jota yritykset ja kansalaiset ovat toivoneet.

Rajalle ratkaisu

Britannia ja EU ovat yksimielisiä, että ratkaisu Irlannin rajasta on sisällytettävä erosopimukseen. Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan tulevaisuus on yksi brexit-neuvottelujen kinkkisimmistä kysymyksistä.

EU-komission pääneuvottelija Michel Barnier kertoi, että osapuolet pääsivät tänään sopuun siitä, että jonkunlainen viimesijainen ratkaisu rajasta on kirjattava erosopimukseen.

Yksimielisyys löytyi myös siitä, että asian ratkaiseminen vaatii lisää keskusteluja.

Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille on syntymässä kova raja, jos Britannia jättää EU:n tulliliiton ja sisämarkkinat kokonaisuudessaan.

Yhtenä vaihtoehtona on ollut, että Pohjois-Irlanti pysyisi tullialueessa Britannian EU-eron jälkeenkin. Tämän kuun alussa pitämässä puheessaan pääministeri Theresa May kuitenkin sulki pois mahdollisuuden, että Britannia jäisi tulliliittoon.