Julkaistu: 25.03.2018 10:00

Forssa voi olla positiivisesti outo kuosien kaupunki

  • Kuvataiteilija Tero Annanolli ja maisema-arkkitehti Ella Kautto keräävät forssalaisten toiveita kuosien kaupungista ja tarjoavat myös oman panoksensa. Ideoimassa olivat jo kaupunginjohtajan sihteeri Päivi Majava ja kuvataidekoulun opettaja Teija Lauronen (takana).

Yhdelläkään suomalaiskaupungilla ei ole hallussaan sellaista tekstiiliperintökokoelmaa ja painokankaiden kuosimalliarkistoa kuin Forssalla. Miten ne saadaan korostamaan Forssan omaperäisyyttä ja osaksi kaupunkitilaa?

Vastauksia etsitään nyt yhteispelillä, ja Forssan museo toivoo talkoisiin mukaan koko yhteisöä.

Pohdinnan potkaisevat liikkeelle maisema-arkkitehti Ella Kautto ja kuvataiteilija Tero Annanolli, jotka miettivät, missä kuoseja tarvittaisiin kohentamaan kaupungin olemusta ja missä ne voisivat positiivisesti yllättää.

Maisema- ja kaupunkisuunnitteluun perehtynyt Ella Kautto pohtii, miten kuosit voisivat toimia kaupunkitilassa. Tero Annanolli on taidemaalari ja taiteilijakehittäjä, joka avaa ovia taiteen kautta uusiin ideoihin, inspiraatioon ja näkökulmiin.

-Kertokaa meille Forssasta. Tarjoamme näkökulman siitä, mikä voisi kiinnostaa ulkopuolisia ja näkemyksemme mihin kaupunkitilassa kuoseja voisi tuoda.

Kaksikko visioi Kuoseja kaupungille -konseptisuunnitelman ja siihen yhden osatoteutussuunnitelman. Jatko toteutetaan museonjohtaja Kati Kivimäen mukaan paikallisin voimin.

-He miettivät myös suuntia, joihin voimme mennä sekä kuosien esteettistä jujua ja etenkin laatua. Laatu on tärkeä asia paikallisesti, mutta myös ulkopuolisille, Kivimäki lisää.

 

Ajatusta on jo pyöritelty muutamien virkamiesten ja kaupungin työntekijöiden mielessä. Kivimäki sanoo, että kuosit saadaan näkyviin jo ensi kesäksi joihinkin kohteisiin.

-Kuoseja on luvassa ainakin kaupungin säiliöautoihin ja idea ehtii todennäköisesti torinseudun kukkaistutukseenkin, Kivimäki lisää.

Kautto, Annanolli ja Kivimäki toivovat, että kaupunkilaiset, yhdistykset ja yritykset heittäytyvät nyt villisti ideoimaan. Harkinnan ja tuotteistamisen aika on myöhemmin. Painokangaskuosilla voisi teipata liiketilan ikkunan, maalata muraalin tai säväyttää työntekijöiden asun. Kuosipankkiin avattaisiin tiettyjä kuoseja paikallisille yrittäjille graafisesti korkeatasoiseen käyttöön.

 

Forssa voisi olla kuosien kirjoma sympaattinen pikkukaupunki ja positiivisesti outo. Se voi olla omintakeinen kaupunki luonnon keskellä ruuhka-Suomen ytimessä.

Museoväki on huomannut, että yrittäjät näkevät kuosien värittämän kaupunkikuvan matkailullisena elementtinä, elinvoimatekijänä ja keinona erottua kilpailijoiden joukosta.

-Kuoseilla voi olla iso merkitys. Kun Tampereella maalattiin Finlaysonin alueelle kuoseja katuun, niitä kuvattiin ahkerasti. Instagram-julkisuutta ei kannata väheksyä, muistuttaa koordinaattori Kristiina Huttunen.

Kuosit kaupungilla tukevat suunnitteilla olevaa kuosikeskusta ja kuosikeskus taas kaupunkia. Museon väki uskoo, että kuosit lisäävät ihmisten virtaa kaupunkiin. Osa tulee kuosikeskuksen vuosi, osa haluaa löytää kuosit kaupungilta. Kuosien yllättämät taas saavat elämyksen.

-Kun saamme kokoelman esiin, pystymme sitä myös markkinoimaan. Selvitystemme perusteella kuosimme kiinnostavat esimerkiksi ammattikorkeakoulujen muotoilualan opiskelijoita, mutta he eivät tiedä kokoelmastamme, Kivimäki lisää. FL

 

Kuppi kahvia ja ideoita kasaan
Miltä Forssa näyttäisi, jos kaupungin valtaisivat tekstiilikuoseista inspiraationsa ottaneet kaupunkitaideteokset? Missä kaikkialla voisi kuoseja käyttää? Onko kulkureiteilläsi jokin kohta, joka kaipaisi visuaalista kohennusta?
Kuoseja kaupungille -hanke selvittää asian, ja avuksi tarvitaan forssalaisia.
Ideoita kerätään eri yhteisöistä, mutta niitä voi heitellä myös ensi tiistaina ja keskiviikkona kolmessa kaikille avoimessa tapaamisessa.
Mukaan ideoimaan voi lähteä tiistaina 27. maaliskuuta kello 14–15 kaupungintalon valtuustosaliin ja kello 18–19 HAMK:n Resurssiviisauskeskukseeen. Se sijaitsee Kehräämöllä kolmannessa kerroksessa, Wahreninkatu 11.
Keskiviikkona tapaaminen ajoittuu aamuun kello 8.30–10 Forssan Yrityskehitys oy:ssä, Koulukatu 13.
Kahvitarjoilun vuoksi on hyvä ilmoittautua joko sähköpostitse osoitteeseen kati.kivimaki@forssa.fi tai puhelimitse numeroon 040 1816263.

 

Kommentit

Koska Wahreenin aukio on jo toimintaa täynnä, voisiko Forssassa olla toinenkin Kulttuurikeskus Art City Aaltonen!

Perinteikäs Aaltosen suvun ohjastama hyvä ja toimiva tila on vapaana. Taiteilijat kävivät jo katsastamassa toisen kerroksen 1000m2 tilat. Valoisa vankkarakenteinen ja avara tila antaa erinomaiset puitteet jotka odottavat Uutta kuosia.

Taloudellisestikin vanhassa on vara parempi
Antti Niemi

Hienoa työtä! Käykää Nysseasemalla katsomassa. Suunnitelmia on nyt - NYT on aika tarttua Onnen OtsatukkAAAN

Julkaistu: 15.08.2018 17:41

Jokiläänin kansalaisopiston oman osa-aikaisen rehtorin saaminen nytkähti jälleen askeleen eteenpäin, kun myös Ypäjän kunnanhallitus antoi puoltavan lausunnon tiistain kokouksessa. Jo aiemmin Jokioisten kunnanhallitus sekä Humppilan kunnanhallitus puolsivat esitystä.

Julkaistu: 15.08.2018 17:12

Jokioisilla valtatie 2:lla sijaitseva varalaskupaikka on syyskuussa muutaman päivän ajan Puolustusvoimien harjoituskäytössä.

Satakunnan lennosto järjestää alueella Baana18-harjoituksen. Harjoitustoiminta asettaa rajoituksia valtatien yleiselle käytettävyydelle.

Julkaistu: 15.08.2018 17:12

Sen piti olla puolen tunnin rutistus, vaan eipä ollutkaan. Härkätien varrella kumoon kupsahtaneen kilometripylvään saaminen takaisin paikalleen kuulostaa yksinkertaisemmalta kuin onkaan.

-Ei tätä miesvoimin ole voinut nurin saada, miettivät Asko Koivu ja Pekka Kauppi.

Julkaistu: 15.08.2018 12:00

Uuden sähkösopimuksen piiriin ovat tulossa myös Forssan vesihuoltoliikelaitos, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä, Forssa-asunnot oy, Forssan Yrityskehitys, Forssan kaupungin Vanhustenkotiyhdistys sekä Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä mukaan lukien Faktia oy.

Julkaistu: 15.08.2018 05:00

Niin sanotut kesäkissat ovat jälleen vaarassa jäädä hylätyiksi ennen talvea. Kesäkissoiksi kutsutaan kissoja, jotka on hankittu pelkästään kesän mökkikautta varten tai kissa on päätynyt kotinsa ulkopuolelle ja löytänyt uuden kodin kesämökiltä, jossa kissalle on tarjottu ruokaa ja suojaa.