Julkaistu: 12.04.2018 05:00

Susi lampaan turkissa

  • Ranuan eläinpuiston susi ei pääse pois aitauksestaan.

Jälleen on herännyt kiivas keskustelu susien määrästä maassamme.

Keskustelun nosti esiin kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (SK 10.4.), joka on varma, että susia on kuljetettu Itä-Suomesta Länsi-Suomeen.

Ilmeisesti vieläpä elävänä, jotka on laskettu luontoon tänne kuljeskelemaan.

Tästä oli myöskin jonkin silminnäkijän lausunto Kustavista, että näin olisi tehty muutamia vuosia sitten. Minä ihmettelen, että miksi tämä nyt vasta tulee julkisuuteen? Sirkka-Liisa on kuitenkin varma asiasta, ja minä ihmettelenkin hänen aktiivisuuttaan oman vaalipiirinsä ulkopuolella.

Suomen susikanta on toisaalta melko pieni, Luonnonvarakeskuksen mukaan vaan noin 180 kpl. Jos ottaa vertailukohdaksi esimerkiksi eteläisen naapurimme Viron, niin siellä myönnetään vuosittain toista sataa sudenkaatolupaa. Eli elelisikö osa Suomen susista lampaan turkissa?

Tällainen määrä hävittäisi Suomen noin kahdeksan kertaa suuremman maan susikannan olemattomiin muutamassa vuodessa. Toisaalta mahtaakohan Suomen susikantaa tietää oikein kukaan? Ne sudet vaan tiedetään, jotka luusivat ihmisten pihoilla Länsi-Suomessa, mutta muista tuskin mitään.

Joka tapauksessa ihmisten pihoissa luusivat pedot pitäisi ihmisillä olla oikeus ampua ilman mitään sanktioita ja erikoislupia, mikäli susikanta aiotaan saada kuriin.

Rauno Jokiniemi

Noormakku

Julkaistu: 14.08.2018 05:00

"Keskiverto kansalainen" (FL 10.08.2018). Unohdat kertoa tilastotietojen lisäksi sen tosiasian, että ne yli puolimiljoonaa kesämökin omistaa ovat myös niitä , joilla useimmiten on myös ne luettelemasi eri kulkuneuvot, metsät yms omaisuudet.