Julkaistu: 15.04.2018 05:00

Musiikkikulttuuria Forssassa

  • Jake Nyman kuvaa musiikin sensuuria Kielletyt levyt -kirjassaan.

Branderin sali täyttyi tiistaina viimeistä sijaa myöten lähiseudun musiikinkuuntelijoista, kun Yleisradion pitkäaikainen musiikkitoimittaja Jake Nyman valotti kuuntelijoita kielletyistä levyistä.

Toimittajan esityksen pohjana toimi hänen itsensä + kokoama julkaisu levyistä, jotka oli vuosien varrella hyllytetty erinäisistä syistä: (musiikin esitykselliset syyt, tekstin sopimattomuus, poliittinen kannanotto, rienaavan esitys jne.)

Toimenpide oli käytännössä voimassa vuoteen 1972, jonka jälkeen musiikin soittaminen jätettiin ohjelmantoimittajan omalle vastuulle.

Elävä ja mukaansatempaava esitys kaivoi historian kätköistä ensimmäisen suomalaisen kielletyn levyn Hiski Salomaan esittämän ”Lännen lokarin”.

Tarinan mukaan levy pyrittiin hävittämään konkreettisesti, kun radiorouva Hella Wuolijoki moukaroi tuotteen kappaleiksi Yleisradion juhlatilaisuudessa 50-luvulla.

Uskon monen paikalla olleen yhtyvät ajatukseen hyvien näytteiden lisäksi: Oli kiva nähdä ja tutustua mieheen, jonka ääntä on kuunneltu jo usean vuosikymmenen aikana.

Markkutapio

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.