Julkaistu: 16.04.2018 05:00

On taloyhtiöiden kevätkokousten aika

Aikoinaan asunto-osakeyhtiössä pidettiin yhtiöjärjestyksen mukaan kevät- ja syysyhtiökokoukset. Nykyisin yhtiössä on yleensä yksi sääntömääräinen yhtiökokous ja muita kokouksia tarpeen mukaan.

Kevään yhtiökokoukset sijoittuvat helmi- ja huhtikuun väliseen aikaan. Nykyinen laki mahdollistaa yhtiökokouksen pitämisen viimeistään kesäkuussa.

Isot korjauspäätökset ja tarjoukset on päätettävä ylimääräisissä yhtiökokouksissa, joka nykyisillään on jo tapana.

Jos halutaan teettää korjaushanke kevään, kesän tai syksyn aikana, siitä on järkevää päättää jo edellisenä syksynä. Silloin työ on tilattavissa hyvissä ajoin. Tämä yleensä näkyy myös urakan hintatasossa. Sillä myös varmistetaan urakoitsijan resurssit työ tekemiseen kuten ehkä hintatasokin.

Jos urakoitsijan tilauskirja on täyttynyt, niin urakoitsijalla on tapana tutulle yhtiölle pistää hinnan päälle vähän fylliä, mutta ei kuitenkaan liikaa tai tarjouspyynnöt jäävät tulevaisuudessa tulematta.

Näinpä päätöksenteon kannalta on tehokkaampaa, että varsinkin isoja korjaushankkeita, kuten julkisivusaneeraus käsitellään omassa kokouksessaan. Näin eivät muut tärkeät asiat huku yhtiökokouksessa käsiteltävien asioiden joukkoon.

Varmaa on myös, että tällainen rytmitys sopii paremmin isännöitsijän toimenkuvaan.

Yksi loistava idea on teettää julkisivusaneeraus talvityönä. Aiheesta on jo paljon tutkittua tietoa Julkisivuyhdistyksellä. Kevätkokouksessa kannattaa pohtia tätä vaihtoehtoa vakavasti. Muutama pointti: Julkisivujen talvisaneeraus ei tutkimusten mukaan tule kalliimmaksi talvella kuin kesällä. Monta muutakin täkyä on tietojen mukaan olemassa. Varsinkin kun talvet ovat muuttuneet lähes kesiksi ja kesät lähes talviksi. Olosuhteet ovat talvisaneerauksissa paremmat väitän.

Kevät tuli nurkan takaa, mutta ainakaan vielä ei julkisivusaneeraustöitä Forssassa ole aloitettu. Olisi ehkä syytä, ettei syksyllä tarvitse itkeä. Joka ainut päivä on käytettävä hyväksi.

Työväentalon julkisivusaneerausta odotellen. Kuulemani mukaan ainakin tarjouspyynnöt on lähetetty ajoissa.

Keijo Wääri

Julkaistu: 17.07.2018 05:00

Tainneet loppua pahat puheet uuden ympyrän tarpeellisuudesta. Keskeneräisenäkin se toimii jo paremmin kuin ennen. Työporukka tekee hyvää työtä. Ohjausviitoitus on asiallinen, ja liikenne kulkee jo nyt pysähtelemättä.